Zoeken

ALTIJD OP DE HOOGTE?

Welke ontwikkelingen in de EU zijn van belang voor gemeenten, provincies en waterschappen? En wat betekent dat voor de dagelijkse praktijk?

9 mei, Dag van Europa

6 mei 2013Europees recht en beleid decentraal

Op 9 mei vieren alle lidstaten van de EU de Dag van Europa om te herdenken dat Robert Schuman, de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, met zijn verklaring de aanzet gaf voor de huidige EU-samenwerking.

Verklaring Schuman

Op 9 mei 1950 gaf de Franse minister Robert Schuman de aanzet tot de oprichting van een supranationale Europese organisatie (de Europese gemeenschap van Kolen en Staal). Op die dag lichtte Robert Schuman zijn voorstel toe om samenwerking en éénheid in Europa tot stand te brengen met als doel vrede en welvaart tussen Europese landen. Zijn voorstel, dat bekend staat als ‘de verklaring van Schuman’, gaf het startschot voor de Europese gemeenschap en de huidige Europese Unie. Op 9 mei 1985 werd deze dag door de Europese landen uitgeroepen tot de Dag van Europa.

Activiteiten Dag van Europa

  • Op dinsdag 7 mei organiseert het ministerie van EZ het seminar Europadag, met als thema ICT. Sprekers zijn onder andere Eurocommissaris Neelie Kroes en minister Henk Kamp.
  • Op 10, 11 en 12 mei worden in de hele EU de Europa om de Hoek Kijkdagen. Projecten die met Europees geld worden uitgevoerd worden op deze dag open gesteld voor publiek.
  • Op zondag 19 mei opent het Europees Parlement in Straatsburg zijn deuren.

Al deze activiteiten staan natuurlijk ook voor bestuurders en medewerkers van decentrale overheden open.

Meer activiteiten

Kijk voor meer Europese activiteiten die voor u als decentrale overheid interessant kunnen zijn in de Agenda van Europa decentraal. Mocht u een toevoeging willen suggereren, dan kunt u een e-mail sturen naar info@europadecentraal.nl.

Door:

Lycke van Leusden, Europa decentraal.