In de spotlight:
Voorlopig akkoord Brexit

De onderhandelaars van het VK en de EU hebben een voorlopig akkoord bereikt over het vertrek van het VK uit de EU. Wat is er afgesproken en hoe gaat de Brexit nu verder? U leest het aankomende dinsdag in de Europese Ster en op onze website.

Meer over de Brexit

 

 

Nieuws

WEKELIJKS OP DE HOOGTE WORDEN GEHOUDEN?

 

Abonneer u dan op de Europese Ster en mis niks van de belangrijkste Europese ontwikkelingen voor gemeenten, provincies en waterschappen.

Kritiek op Commissievoorstel voor toekomstig EU-landbouwbeleid

12 november 2018

Op 7 november heeft de Europese Rekenkamer een rapport uitgebracht waarin het Commissievoorstel voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in de periode na 2020, dat in verband staat met het nieuwe…

meer lezen

Tegemoetkoming voor gemeenten met tekort voor sociaal domein

12 november 2018

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft op 1 november haar fondsen voor gemeentetekorten in het sociaal domein bekendgemaakt. In totaal is er € 200 miljoen beschikbaar voor 77 gemeenten.

meer lezen

Europees Hof van Justitie: PAS alleen onder strenge voorwaarden verenigbaar met de Habitatrichtlijn

12 november 2018

Op 17 mei 2018 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State aan het Europese Hof van Justitie (Hof) meerdere prejudiciële vragen gesteld over of het Programma Aanpak Stikstof…

meer lezen

Praktijkvraag

12 november 2018

Moet het post- en reprocentrum van de gemeente zich aan de Wet Markt & Overheid houden?

Binnen onze gemeentelijke organisatie laten wij ons print en drukwerk uitvoeren door ons eigen post- en reprocentrum. Wij zijn een kleine gemeente en hebben het centrum inmiddels ook opengesteld voor opdrachten van particuliere ondernemingen. Is de Wet Markt & Overheid op deze situatie van toepassing? En indien dit het geval is, met welke regels moeten wij dan rekening houden?

Bekijk het antwoord

Bevat:

Helpdesk

Hebt u een vraag/opmerking over Europees recht en beleid, dan kunt u deze indienen via de helpdesk van Europa decentraal, kosteloos:

  • voor medewerkers bij gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk;
  • vragen over Europees recht en beleid en jurisprudentie;
  • binnen 5 werkdagen een antwoord.

STEL DIRECT UW VRAAG

 

X