Brexit

De EU en het Verenigd Koninkrijk zijn akkoord over een nieuw partnerschap. De Brexit Impact Scan voor overheden is volledig geactualiseerd. Doe (opnieuw) de impact scan en krijg duidelijkheid over de gevolgen van de Brexit.

Doe de scan 

Nieuws

WEKELIJKS OP DE HOOGTE WORDEN GEHOUDEN?

Abonneer u dan op de nieuwsbrief de Europese Ster en mis niks van de belangrijkste Europese ontwikkelingen voor gemeenten, provincies en waterschappen.

Rapportage Autoriteit Persoonsgegevens meldt sterke stijging van datalekmeldingen

8 maart 2021

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een rapportage gepubliceerd waaruit blijkt dat er in 2020 een sterke stijging was van het aantal datalekmeldingen. Een datalek kan drastische gevolgen hebben voor decentrale overheden. Het instellen van een meerfactorauthenticatie zou het aantal meldingen kunnen verminderen.

(meer…)

meer lezen

Actieplan voor implementatie Europese pijler van sociale rechten gepresenteerd

8 maart 2021

De Europese Commissie heeft een actieplan voor de implementatie van de Europese pijler van sociale rechten (hierna: actieplan) gepubliceerd. In het actieplan worden concrete maatregelen geformuleerd die moeten bijdragen aan een sterk sociaal Europa met een eerlijke, inclusieve en veerkrachtige economie. Betrokken partijen, waaronder decentrale overheden, worden opgeroepen de kansen op de arbeidsmarkt en sociale inclusie te bevorderen, eventueel met ondersteuning van Europese fondsen.

(meer…)

meer lezen

De ontwikkelingen rondom de ePrivacy-verordening op een rijtje

8 maart 2021

Om persoonsgegevens binnen elektronische communicatie te kunnen beschermen komt er nieuwe Europese regelgeving aan: de ePrivacy-verordening. De verordening versterkt de huidige regels. Vooral de toekomstige regelgeving omtrent cookies zijn voor decentrale overheden van belang. Het Europese wetgevingsproces van de ePrivacy-verordening is nog steeds in volle gang. Daarom zetten wij alle ontwikkelingen tot nu toe op een rijtje.

(meer…)

meer lezen

Agenda

Bekijk alles
« maart 2021 » loading...
MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

Praktijkvragen

KAN ONZE GEMEENTE HET MKB IN DE CORONACRISIS STEUNEN MET EEN VOUCHER?

Onze gemeente wil in de coronacrisis graag kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s) ondersteunen. Hiervoor biedt de gemeente een voucherregeling aan, in samenwerking met een groot aantal lokale accountantskantoren. Met een voucher, een soort waardebon, kunnen ondernemers door één van deze accountantskantoren een goede analyse van hun financiële situatie laten maken. Welke mogelijkheden bieden Europese staatssteunregels om deze vouchers ‘staatssteunproof’ te verlenen?

LEES HIER HET ANTWOORD

Helpdesk

helpdesk

Hebt u een vraag/opmerking over Europees recht en beleid, dan kunt u deze indienen via de helpdesk van Europa decentraal, kosteloos:

  • voor medewerkers bij gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk;
  • vragen over Europees recht en beleid en jurisprudentie;
  • binnen 5 werkdagen een antwoord.

Ga naar de helpdesk