Aanvraagronde WiFi4EU tweede helft van september van start

 

In juni berichtten wij dat de eerste oproep tot het indienen van een voorstel (‘call’) voor het WiFi4EU-initiatief van de Europese Commissie wegens technische problemen was uitgesteld tot het najaar van 2018. Al snel na de opening van deze call ging de WiFi4EU-portaalsite namelijk offline. De Commissie heeft nu aangekondigd dat kort na de heropening van de WiFi4EU-portaalsite in de tweede helft van september een aanvraagronde start. Het aantal beschikbare vouchers is bovendien verhoogd.

 Technische problemen

Er was massale belangstelling voor het WiFi4EU-initiatief, waarmee de Commissie de aanleg van gratis wifi in Europese gemeenten faciliteert. Ook 90 Nederlandse gemeenten hadden zich voorafgaand aan het openstellen van de eerste call op 15 mei 2018 aangemeld. De WiFi4EU-portaalsite ging echter kort na het openstellen offline, omdat de Commissie werd getipt over een ontwerpfout in de gebruikte software, waardoor sommige gemeenten zich (onbewust) al van tevoren konden inschrijven en anderen juist helemaal niet. Daarom werd de eerste aanvraagronde geannuleerd.

Indicatief tijdpad

De Commissie geeft aan dat heropening van de WiFi4EU-portaalsite plaatsvindt in de tweede helft van september 2018. U kunt uw gemeente na de heropening registreren en de nodige bewijsstukken uploaden (zie vraag 18) of, indien u dat reeds gedaan had, controleren of ze nog voldoen aan de eisen en nog steeds actueel zijn. Kort na de heropening van de WiFi4EU-portaalsite zal de eerste call worden geopend.

Zorg dat u er op tijd bij bent

Het aantal beschikbare vouchers is verhoogd tot meer dan 2500. Toch is het zaak om uw gemeente zo spoedig mogelijk na de opening van de call aan te melden. Zoals wij al eerder schreven, worden WiFi4EU-projecten behandeld volgens het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-principe. Ook is er bij elke call sprake van een limiet per lidstaat, om zo de geografische verdeling van het beschikbare budget te garanderen. Alle aanvragers krijgen een e-mailbericht ter bevestiging en, ongeveer zes weken na de oproep, een e-mail met hun individuele resultaten. Voor wie misgrijpt: in het eerste kwartaal van 2019 volgt een nieuwe aanvraagronde.

Door:

Chris Koedooder, Europa decentraal

Bron:

WiFi4EU, Europese Commissie

Meer informatie:

Digitale interne markt strategie, Europa decentraal
Hoe werkt het WiFi4EU-vouchersysteem?, Europa decentraal
Eerste call WiFi4EU uitgesteld tot najaar 2018, nieuwsbericht Europa decentraal
Is uw gemeente al klaar voor de WiFi4EU-aanvraag van vanmiddag?
, nieuwsbericht Europa decentraal
Europese Commissie lanceert WiFi4EU-portaalsite: eerste call opent 15 mei 2018, nieuwsbericht Europa decentraal
Eerste calls WiFi4EU gaan open: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’
, nieuwsbericht Europa decentraal
WiFi4EU, Europese Commissie
WiFi4EU-portaalsite (tijdelijk offline), Europese Commissie
WiFi4EU – Vragen en antwoorden (update juli 2018), Europese Commissie