Brexit-groep Comité van de Regio’s

3 april 2018Brexit

Op 23 maart vond de eerste bijeenkomst van de interregionale Brexit-groep plaats. Het doel van deze groep is om de regio’s een stem te geven in het Brexit-proces.

Brexit groep

In januari 2018 heeft het Comité van de Regio’s een interregionale Brexit groep opgezet. Afgelopen vrijdag, 23 maart, vond de eerste bijeenkomst plaats. De Nederlandse regio’s worden binnen de Brexit groep vertegenwoordigd door Michiel Rijsberman (gedeputeerde provincie Flevoland), Jeannette Baljeu (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) en Michiel Scheffer (gedeputeerde provincie Gelderland).

Gedeputeerde Michiel Rijsberman werd tijdens de vergadering op 23 maart benoemd tot vicevoorzitter. De voorzitter van de Brexit groep is Francois DeCoster, burgemeester van Saint-Omer. Het doel van de interregionale Brexit groep is om lokale en regionale autoriteiten van gedachten te laten wisselen over de gevolgen van de Brexit en ideeën te delen over oplossingen om de hardst getroffen regio’s te ondersteunen.

De taken van de interregionale Brexit groep zijn:

  • Communiceren richting de EU-instellingen over benodigde tools en beleid om de territoriale situatie in acht te nemen
  • Hulp bieden aan gebieden die niet in het CvdR zijn vertegenwoordigd (bijvoorbeeld het woon-werkverkeer in Gibraltar)
  • Een strategie opstellen voor de getroffen regio’s
  • Een stem zijn voor de regio’s in het Brexit-proces

Brexit rapport Comité van de Regio’s

De commissie Economisch Beleid (ECON) van het Europees Comité van de Regio’s heeft in samenwerking met EUROCHAMBRES een rapport uitgebracht waarin mogelijke gevolgen van de Brexit voor Europese regio’s behandeld worden. Uit het rapport  blijkt dat de Nederlandse regio’s na de Ierse regio’s het hardst getroffen worden in de primaire (voedsel- en grondstoffenindustrie) sector als gevolg van een Brexit. Noord-Holland (12,3%), Flevoland (12,3%) en Noord-Brabant (12,2%) worden in het CvdR-rapport genoemd als Nederlandse regio’s die de grootste (economische) blootstelling aan de Brexit ondervinden in de primaire sector. Vorige week werd in een nieuwsbericht van de Europese Ster dit rapport nader uitgelicht.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Meer informatie:

Assessing the exposure of EU27 regions and cities to the UK’s withdrawal from the European Union, Rapport Comité van de Regio’s
Kansen en risico’s voor de regionale en lokale economie: Brexit-rapporten nader beschouwd, Europa decentraal
Brexit, Europa decentraal
Brexit-loket, themapagina Europa decentraal