Zoeken

ALTIJD OP DE HOOGTE?

Welke ontwikkelingen in de EU zijn van belang voor gemeenten, provincies en waterschappen? En wat betekent dat voor de dagelijkse praktijk?

Van de Brexit tot de Dienstenrichtlijn: stage bij Kenniscentrum Europa decentraal

4 juni 2018

Met nog minder dan een maand te gaan blikken de stagiairs van Europa decentraal, Matthijs Binnema en Mirthe Mulders, terug op hun tijd bij het kenniscentrum. Momenteel staan er twee stagevacatures open bij Europa decentraal. Mocht je nog op zoek zijn naar een interessante stageplek, lees hieronder over de ervaringen van Matthijs en Mirthe en bekijk de vacatures op onze website.

Waar hebben jullie je tijdens jullie stage mee beziggehouden?

Mirthe en Matthijs hebben de afgelopen tijd de juridisch adviseurs van het kenniscentrum ondersteund bij het informeren van Nederlandse provincies, gemeenten en waterschappen over Europese wetgeving en beleid. Als stagiair bij Europa decentraal houd je je bezig met uiteenlopende thema’s. “Voor ons Brexit-loket help ik onze adviseurs met het informeren over de gevolgen die de Brexit mogelijk zal gaan hebben voor onze doelgroepen”, legt Matthijs uit. “Ik schrijf ook mee aan praktische artikelen over de nieuwe privacywetgeving. Zo schreef ik bijvoorbeeld over de nieuwe verplichtingen voor onze doelgroepen onder de AVG en hoe ze dit kunnen aanpakken’’. Mirthe richtte zich tijdens haar stage op onderwerpen als de Dienstenrichtlijn, milieu en de circulaire economie. ’’Momenteel werk ik aan een publicatie over de Dienstenrichtlijn waarin ik onder andere de actuele stand van Europese rechtspraak uiteenzet. Daarnaast ben ik bijvoorbeeld veel bezig geweest met de Europese kunststoffenstrategie en de Nitraatrichtlijn.’’

Wat hebben jullie geleerd?

Mirthe en Matthijs hielden zich voor het kenniscentrum bezig met soms ingewikkelde Europese vraagstukken. “Tijdens de stage waren we bezig met het overbrengen van Europese wetgeving en beleid op onze doelgroepen’’ vertelt Matthijs. Mirthe vult aan: “We leerden daarbij goed te herkennen welke Europese beslissingen gevolgen hebben voor hun praktijk, waardoor je kunt bepalen welke informatie interessant is voor de doelgroep. Ik vond het interessant dat die toepassing van nationaal recht ook een veel terugkerend element was in onze stages.’’

Hoe vonden jullie je stage bij het kenniscentrum?

“Het jonge team, de kleinschaligheid van het kenniscentrum en de interessante en diverse werkzaamheden hebben ervoor gezorgd dat ik een leuke en leerzame tijd heb gehad bij Europa decentraal”, vertelt Matthijs. Mirthe vervolgt: “Er is daarnaast veel ruimte om jezelf te ontwikkelen, je wordt bij veel zaken betrokken en je kunt soms met de adviseurs mee naar leuke events in zowel binnen- als buitenland. Zo ben ik onder andere naar een symposium over de Dienstenrichtlijn geweest en Matthijs naar een bijeenkomst over de Brexit in Brussel.”

Ben jij net zo enthousiast over Europees recht en beleid als Matthijs en Mirthe? Solliciteer dan naar de stage nieuwsvoorziening of de stage juridische ondersteuning voor 10 juni 2018!

X