Brexit-update: EU-27 regeringsleiders zien nog weinig voortgang in de Brexit onderhandelingen

9 november 2018Brexit

De verwachtingen voor de Europese Raad in oktober 2018 waren hoog. Dit had de doorslaggevende EU-top moeten worden, waarin de uittredingsovereenkomst tussen het VK en de EU beklonken had moeten worden. Hoewel er over veel onderwerpen reeds eerder overeenstemming is bereikt, bleek afgelopen week dat er op een aantal cruciale onderwerpen nog geen consensus was. Europese Raad voorzitter Donald Tusk zei afgelopen dinsdag voorafgaand aan de EU-top dat een no deal-scenario waarschijnlijker dan ooit is. Hij riep dan ook op tot goede wil en vastberadenheid aan beide kanten.

Werkdiner EU 27 regeringsleiders

Afgelopen woensdag 17 oktober kwamen de regeringsleiders van de EU-27 bij elkaar om de Brexit-onderhandelingen te bespreken. De onderhandelaar namens de Europese Unie, Michel Barnier, liet voorafgaand op een persconferentie weten dat hij veel meer tijd nodig heeft voor de onderhandelingen. Diezelfde avond bevestigden de EU-27 regeringsleiders tijdens het werkdiner opnieuw hun volledige vertrouwen in Michel Barnier. Tijdens het werkdiner werd onder andere besloten dat zodra de onderhandelaar (Barnier) rapporteert dat er ‘beslissende vooruitgang’ is geboekt, een nieuwe Europese Raad bijeengeroepen wordt. Er is haast geboden omdat het VK op 29 maart 2019 de EU zal verlaten. Wanneer er geen uittredingsovereenkomst is gesloten die is geratificeerd door de Europese Raad, het Europees Parlement en het VK dan zal het VK de EU verlaten zonder afspraken en vindt het zogenaamde no-deal scenario plaats.

Onderhandelingen over de noodoplossing voor Noord-Ierland

De laatste fase van de onderhandelingen over de uittredingsovereenkomst spitsen zich met name toe op een door de EU voorgestelde noodoplossing voor de Noord-Ierse grenskwestie, de zogenaamde backstop voor onbepaalde tijd. Dit is een waarborg die ervoor zorgt dat er een frictieloze grens tussen Noord-Ierland (VK) en Ierland blijft bestaan, ook als er in de toekomst geen nieuwe handelsovereenkomst tussen het VK en de EU wordt getekend na de Brexit. De voorgestelde backstop in de uittredingsovereenkomst zorgt ervoor dat Noord-Ierland voor onbepaalde tijd onderdeel blijft van de Europese interne markt. Met de backstop blijft daarnaast ook het Goede Vrijdagakkoord, het vredesakkoord tussen het VK en Ierland met betrekking tot Noord-Ierland, gerespecteerd.

Voor de Britse premier May is het EU voorstel voor een backstop van onbepaalde tijd tot dusver onacceptabel. Dit zou namelijk volgens May ertoe kunnen leiden dat Noord-Ierland voor altijd afgescheiden blijft van de rest van het VK. Daarom wil zij een einddatum in het backstop voorstel laten opnemen.

Ook de president van het Europees Parlement, Antonio Tajani, heeft woensdag gereageerd op de huidige stand van zaken in de uittredingsonderhandelingen. Hij gaf aan dat het Europees Parlement de uittredingsovereenkomst niet zal tekenen wanneer deze de voorgestelde backstop voor Noord-Ierland niet respecteert. Het beschermen van het Goede Vrijdagakkoord is essentieel, aldus Tajani.

Vernieuwd Brexit-loket voor decentrale overheden

In het licht van de aanstaande Brexit heeft Europa decentraal het Brexit-loket voor decentrale overheden vernieuwd. Dit loket, door de Rijksoverheid aangewezen als het informatiepunt betreffende de Brexit voor decentrale overheden, bestaat nu uit vier onderdelen. U kunt hier terecht voor algemene informatie in de vorm van een FAQ, uitgewerkte vragen uit de praktijk, nieuwsactualiteiten en een helpdesk. U kunt bij de helpdesk terecht als u vragen heeft over de Brexit en de gevolgen voor uw (decentrale) praktijk.

Door:

Fabian Wondergem en David Schutrups, Europa decentraal

Bron:

Main results European Council working dinner, Europese Raad

Meer informatie:

Remarks by President Donald Tusk following the Tripartite Social Summit, Europese Raad
Brexit-loket voor decentrale overheden, Europa decentraal
Brexit: EU en VK presenteren principeakkoord uittredingsovereenkomst, Europa decentraal