Nieuws

Publicatie: 27 september 2021

Door:


Woensdag 15 september, tijdens de derde en laatste dag van het World Circular Economy Forum, heeft Noord-Nederland samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Canadese Circular Cities and Regions Initative een interactief webinar georganiseerd over de route naar een  circulaire economie.

Provincies: circulair op wereldniveau…

Met sprekers van onder andere The Ellen McArthur Foundation, het OECD en Vereniging Circulair Fryslân is gesproken over de rol van steden en regio’s in het maken van de transitie van een lineaire economie naar een circulaire economie. De benodigdheden, de kansen en ook de best-practices zijn besproken. Wereldstad Toronto vertelde over haar ontwikkelingen en de aanwezige steden waren het erover eens dat samenwerking essentieel is voor de opschaling van de circulaire economie; men moet niet bang zijn om de kansen te grijpen om te innoveren. Namens de 12 Nederlandse provincies overhandigde gedeputeerde Cora Smelik de provinciale Krachtenkaart, een kaart van de regionale krachten en beleidsbehoeften van de Nederlandse regio’s. Samenwerking stond centraal in haar toespraak.

… op het Europese podium …

Noord-Nederland vertelde over de Europese ontwikkelingen, toen gedeputeerde Tjisse Stelpstra zijn werk voor het Europees Comité van de Regio’s presenteerde. Regio’s en steden staan volgens Stelpstra ‘dicht bij de burger en zijn cruciale actoren om de transitie te laten slagen’ en zijn daarmee de handen en voeten van de Europese Commissie bij de implementatie van het Europees ‘New circular economy action plan’, waarover het Comité afgelopen najaar een opinie uitbracht.

… en gewoon decentraal natuurlijk.

Daarnaast liet ondernemer en bestuurslid van Vereniging Circulair Friesland John Vernooij zien op welke innovatieve wijze regionale overheden, bedrijven en kennisinstellingen samenwerken in de Noordelijke regio. Een ‘man-op-de-maancultuur’ is volgens hem nodig om de circulaire doelen te bereiken.

De boeiende en interactieve sessie diende ertoe om zowel beleidsmakers en ondernemers te inspireren om gezamenlijk een steentje bij te dragen aan het creëren van een echte circulaire economie, wat alleen door samenwerking op alle niveau’s kan worden gerealiseerd.

Wil je de sessie zelf bekijken? Klik hier. Vanaf 1:25:00 begint de inbreng vanuit Nieuwspoort.

Bron

https://www.ipo.nl/thema-s/regionale-economie/ce-krachtenkaart/