Commissaris Crețu presenteert zich als ambassadeur van de regio’s

7 december 2014

“Ik zie mezelf als ambassadeur van de regio’s bij de Europese Commissie”,  zei Europees Commissaris voor Regionaal Beleid Crețu tijdens haar bezoek aan het Huis van de Nederlandse Provincies. “Jullie weten het beste wat jullie regio’s nodig hebben, jullie weten wat werkt en wat niet werkt. Wij moeten vertrouwen op deze kennis.”

Commissaris Crețu bezocht het HNP voor het evenement “Where regions and Europe meet”, wat samen werd georganiseerd met Europarlementariër Lambert van Nistelrooij.

Tijdens haar toespraak prees ze Nederland uitvoerig met de inzet op onderzoek en innovatie programma’s en met de ingediende operationele programma’s: “Ik ben onder de indruk van de constructieve aanpak van de Nederlandse autoriteiten.”

Balans vinden

“Niet elke regio kan Silicon Valley zijn”, zei Crețu, “maar elke regio kan zijn eigen specialisatie vinden, aan zijn zwakke punten werken en zijn sterke punten verder ontwikkelen.” Hierbij refereerde ze aan het concentratieprincipe, waarbij regio’s inhoudelijke prioriteiten stellen.

Ze benadrukte in haar toespraak het belang van balans tussen rurale en stedelijke gebieden. “De urban agenda is één van de belangrijkste prioriteiten, maar het is wel van belang dat we de rurale gebieden niet uit het oog verliezen.”

Comité van de Regio’s

Eerder op de dag gaf Crețu een toespraak tijdens de plenaire sessie van het Comité van de Regio’s.  “Het Comité van de Regio’s is mijn natuurlijke partner”, aldus Crețu “u bent onze bondgenoot voor het uitvoeren van het cohesiebeleid”.

Vervolgens benadrukte ze dat ze prioriteit geeft aan een “hoge kwaliteit van de programma’s, die iets teweeg moeten brengen in de reële economie”. Cohesiebeleid moet ook een bijdrage gaan leveren aan het Investeringspakket Juncker, waarvan de te verwachten investeringen kunnen oplopen tot wel 500 miljard euro.

De Europese structuur- en Investeringsfondsen (ESIF) dragen hieraan bij in de vorm van leningen of garanties, maar niet als subsidies. De garanties kunnen worden ingezet voor het Midden- en Klein Bedrijf, energie efficiëntie, vervoer, onderzoek en digitalisering. Dit soort innovatieve financiering met ESIF zal tot 2020 tweemaal zoveel moeten worden benut als in de vorige programmaperiode (2007-2013).

Crețu bleek ook een fan te zijn van de zogenaamde macro-strategieën en voor meer financiering voor plattelandsregio’s. Ze beloofde dat ze hiervoor haar collega commissaris van landbouw zal contacteren. Ze hoopt op veel regionale uitwisselingen van best practices, waaraan zij een bijdrage wil leveren.

Door:

Sidony Venema en Roxanne Koenis, Huis van de Nederlandse Provincies

Meer informatie:

Persbericht EPP