Commissarissen van de Koningin ontmoeten de Belgische Koning Albert II

25 februari 2013

Van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 februari brachten de 12 Commissarissen van de Koningin een bezoek aan Brussel. Het bezoek, georganiseerd door het Huis van de Nederlandse Provincies, bestond onder meer uit een ontmoeting met de Belgische Koning Albert II.

Op donderdagochtend werden de Commissarissen door Koning Albert ontvangen. Het bezoek ging vooral over de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en België, hierbij waren ook acht van de Belgische provinciegouverneurs aanwezig. De Koning had het met het gezelschap over grensoverschrijdende zaken in onder meer leefmilieu en veiligheidsbevoegdheden. De ontvangst vond plaats in het Kasteel van Laken, aan de rand van Brussel.

Ook spraken de commissarissen met de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Unie, Pieter de Gooijer over de uitkomsten van de Europese Raad van 7 en 8 februari van dit jaar. Ditzelfde onderwerp werd besproken met Luuk van Middelaar, historicus en filosoof.

Hiernaast behoorde een ontmoeting met de Nederlandse Ambassadeur Henne Schuwer en de Belgische provinciegouverneurs tot het programma. Tijdens deze bijeenkomst werd informatie uitgewisseld over de huidige en toekomstige positie van de provincies in België en Nederland. In België is een onderscheid te maken tussen de 5 provincies in Vlaanderen en de 5 provincies in Wallonië. Daarnaast kwam de in Nederland spelende ‘vijf landsdelen discussie’ aan de orde.

Tot slot hadden de Commissarissen op vrijdagmorgen een ontmoeting met de vice-president van de Europese Investeringsbank (EIB) Pim van Ballekom over de investeringsmogelijkheden van de EIB in Nederlandse projecten voor onder andere het MKB.

Door:

Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:

De Belgische Monarchie,’ Receptie – Nederlandse Commissarissen der Koningin en de Gouverneurs van de Belgische Provincies ‘, 21-2-2013

Meer informatie:

Gazet van Antwerpen, ‘Koning Albert ontmoette Nederlandse commissarissen van de koningin’, 21-2-2013
Royalty, ‘Commissarissen der Koningin naar Belgische koning, Provinciehoofden België en Nederland bijeen in Laken’, 21-2-2013
Vijf landsdelen discussie
EIB