Commissievoorzitter Juncker geeft laatste State of the Union speech

17 september 2018

De Europese Commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker, gaf op 12 september zijn laatste State of the Union speech in Straatsburg. Hij pleitte dat Europa weer een wereldspeler moet worden door meningsverschillen opzij te zetten en met één stem te spreken.

State of the Union

Met de jaarlijkse State of the Union speech wordt het nieuwe Europese parlementaire jaar geopend. Het is de laatste keer voor Commissievoorzitter Juncker aangezien er na de Europese verkiezingen in mei 2019 een nieuwe Commissievoorzitter zal aantreden.

Globale speler

Als de onderlinge meningsverschillen opzij worden gezet kan de EU niet genegeerd worden als wereldspeler, aldus Juncker. Hij wil dit bevorderen door in de stemmingsprocedure voor buitenlands beleid unanimiteit af te schaffen en een gekwalificeerde meerderheid in te stellen.  Ook gaf Juncker aan de euro te willen gebruiken om politieke druk uit te oefenen. Door de enorme interne markt kan de EU de standaarden bepalen en de voorwaarden waaraan producten moeten voldoen. Europese bedrijven kopen momenteel nog producten in dollars. Dat moet veranderen, vindt Juncker. “Op 20 jaar tijd is de euro de op één na meest gebruikte munt ter wereld. Maar we moeten meer doen opdat de euro internationaal z’n rol volwaardig kan spelen.”

Veiligheid

In zijn speech sprak Juncker ook over sterkere buitengrenzen door het instellen van een Europese kustwacht. Deze grenswacht moet de buitengrenzen van de EU sterker bewaken, hierdoor ligt de focus meer op de buitengrenzen bewaken dan het verdelen van migranten tussen de lidstaten.

Brexit

Juncker haalde ook de Brexit aan in zijn speech. Hij zei de keuze van de Britten te respecteren maar gaf ook aan dat als een lidstaat besluit de Unie te verlaten deze niet meer dezelfde privileges kan verwachten als de leden.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Liveblog State of the Union, Politico
Juncker in zijn laatste grote speech: Europa moet de leiding nemen, nieuwsbericht NOS