CvdR wil volledig verbod op gratis plastic tas

14 april 2014Milieu

Het Comité van de Regio’s (CvdR), waarin gemeenten, provincies en regio’s uit de hele Europese Unie met elkaar samenwerken vindt de huidige voorstellen van de Europese Commissie tegen plastic tasjes te slap. De lokale en regionale overheden gaven op vrijdag 4 april aan dat ze uiterlijk in 2020 een totaal verbod op gratis plastic wegwerptasjes in winkels willen. Op plastic draagtassen voor meervoudig gebruik moet volgens het Comité een heffing komen.

In de Europese Unie worden zo’n 100 miljard plastic zakjes per jaar gebruikt, gemiddeld 200 per persoon. De lokale besturen, die geconfronteerd worden met de verwerking van bergen plastic afval, willen dat in 2020 80 procent minder plastic tasjes worden gebruikt dan in 2010.

Maatregelen

Binnen het Comité is brede consensus dat er iets moet worden gedaan om het groeiende aantal plastic zakken terug te dringen. Naar schatting gebruikt de gemiddelde EU-burger 198 plastic draagtassen per jaar, waarvan 90 procent lichtgewicht zijn. Ook is gesproken over een algeheel verbod van niet – biologisch afbreekbare draagtassen. Het CvdR vindt dat er per lidstaat gekeken moet worden naar passende maatregelen aangezien het gebruik van tasjes per land verschilt. In Denemarken en Finland gerbuiken mensen bijvoorbeeld gemiddelde 4 plastic zakjes in vergelijking met een aantal van 466 in Polen, Portugal en Slowakije.

Door:

Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:

EuropaNU, ‘EU-regio’s voor volledig verbod op gratis plastic tas’, 4-4-‘14

Meer informatie:

Comité van de Regio’s
Comité van de Regio’s nieuws
Europese Commissie, environment