Dag van Europa: EU-instellingen openen de deuren voor publiek

7 mei 2018

Op 9 mei 2018 is het weer de Dag van Europa. Instellingen in alle Europese lidstaten organiseren op deze dag allerlei activiteiten. In dit artikel vindt u achtergrondinformatie over de Dag van Europa en een kort overzicht van activiteiten die in het kader van de Dag van Europa worden georganiseerd door Nederlandse en Europese instellingen.

Waar komt de Dag van Europa vandaan?

Op de Dag van Europa vieren Europese instellingen elk jaar de verjaardag van de Schuman-verklaring. In 1950 presenteerde de toenmalig Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman zijn ideeën over de oprichting van een Europese instelling die de productie van kolen en staal zou beheren. Deze instelling, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, wordt als voorloper van de Europese Unie gezien.

Evenementen in Nederland

Meerdere instellingen openen op en rond Europadag hun deuren voor het publiek. Ook in Nederland vinden enkele activiteiten plaats.

Op 8 mei 2018 vinden in Utrecht in theater De Helling Tijd activiteiten, debatten en speeches plaats in het kader van de Nacht van Europa. Bij dit evenement wordt ook de Europese jongerencampagne #EUandme afgetrapt. Meer informatie over dit evenement vindt u op de website van de Europese Vertegenwoordiging in Nederland.

Daarnaast organiseert ProDemos, het huis voor democratie en rechtsstaat, op 8 mei het evenement: ’’Politiek Café Brexit: einde of nieuw begin voor de EU?’’. Bij dit politieke café schuiven historicus Arend Jan Boekestijn en Europarlementariër Paul Tang aan. Het debat zal onder meer gaan over de economische gevolgen van de Brexit voor Nederland en de toekomstplannen van de Europese Unie. Op de website van ProDemos vindt u meer informatie over het evenement.

Verder organiseren het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, Kenniscentrum Europa decentraal en PBLQ aan de vooravond van de Dag van Europa de volgende editie van de Werken bij Europa borrel. Meer informatie over deze netwerkborrel kunt u vinden op onze website.

Evenementen bij Europese instellingen

Luxemburg

Op 9 mei 2018 vindt er van 11:00 – 19:00 het Feest van Europa plaats op het Place d’Armes in Luxemburg stad. Hier zullen delegaties van verschillende Europese instituties (uit Luxemburg) aanwezig zijn en worden er culturele activiteiten georganiseerd. Meer informatie over dit evenement vindt u op de website (Frans) van de organisatie.

Straatsburg

Ook in Straatsburg zullen evenementen plaatsvinden die in het kader van de Dag van Europa worden georganiseerd. Op 10 juni 2018 zal het Europees Parlement open gaan voor publiek. Ook de Europese Rekenkamer en Ombudsman houden dan een open dag. Op de website vindt u meer informatie over deze open dagen.

Brussel

Afgelopen week (5 mei 2018) vonden er verschillende activiteiten in Brussel plaats in het kader van de Dag van Europa.

Door:

Matthijs Binnema, Europa decentraal

Bron:

Europadag 2018, Europese Unie