EU ziet stap naar volgende fase Brexit-onderhandelingen voorlopig niet

9 oktober 2017Brexit

Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier is er nog geen significante vooruitgang in de onderhandelingen omtrent de Brexit. Dit concludeert hij naar aanleiding van de vierde Brexit-onderhandelingsronde tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU, die in de week van 25 tot 29 september heeft plaatsgevonden. Vooruitgang is echter wel noodzakelijk om te komen tot de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen.

volgende fase Brexit-onderhandelingen

Op 19 of 20 oktober besluit de Europese Raad of er over kan worden gegaan naar de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen. In de volgende fase wordt onder andere de toekomstige relatie tussen het VK en de EU besproken. Hoewel de Britten al sinds het begin van de onderhandelingen de toekomstige relatie tussen het VK en de EU willen bespreken, wordt momenteel alleen nog onderhandeld over de uittredingsovereenkomst. Deze uittredingsovereenkomst legt vast onder welke voorwaarden het VK de EU zal verlaten.

Toespraak Theresa May

Theresa May, premier van het VK, trachtte met haar toespraak op 22 september jl. de vastgelopen Brexit-onderhandelingen nieuw leven in te blazen. Ze hield deze toespraak voorafgaande aan de vierde onderhandelingsronde. Aanleiding van de toespraak was het stroeve verloop van de eerste drie onderhandelingsrondes.

EU-onderhandelaar Michel Barnier

Michel Barnier stelt dat er constructieve gesprekken zijn gevoerd in de vierde onderhandelingsronde. Er is echter nog onvoldoende vooruitgang geboekt om de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen te starten. Op de drie uittredingsonderwerpen, namelijk burgerrechten, de Ierse grens en de financiële afwikkeling van de Brexit, zijn er volgens Barnier nog grote verschillen tussen posities van het VK en de EU. Ten aanzien van burgerrechten is er bijvoorbeeld nog geen overeenstemming over familiehereniging, administratieve procedures voor Unieburgers in het VK, en de export van sociale uitkeringen.

VK-onderhandelaar David Davies

De hoofdonderhandelaar van het VK, David Davies, is positiever over de voortgang van de onderhandelingen. Hij noemt de vierde onderhandelingsronde een cruciale onderhandelingsronde. Davies stelt in zijn toespraak onder andere dat er steeds meer zekerheid kan worden geboden aan burgers en bedrijven. Ook zijn volgens Davies de EU-partners gerustgesteld over de financiële afwikkeling van de Brexit.

Voorzitter Juncker en het Europees Parlement

De betrokkene EU-instellingen zijn niet zo positief als Davies is. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft aangegeven dat er een kleine kans is dat er voldoende progressie zal worden geboekt in de onderhandelingen voor eind oktober. Daarnaast heeft het Europees Parlement onder aanvoering van Guy Verhofstadt, coördinator Brexit-onderhandelingen van het Parlement, met een grote meerderheid een resolutie aangenomen. Daarin concludeert het Parlement dat er onvoldoende vooruitgang is geboekt in de Brexit-onderhandelingen om naar de volgende fase te gaan. Het Parlement roept op om de voortgangsbeoordeling van de Europese Raad (van 19 en 20 oktober) uit te stellen, tenzij er in de vijfde onderhandelingsronde een grote doorbraak plaatsvindt. De vijfde onderhandelingsronde begint op maandag 9 oktober a.s.

Door:

Jos Pees en David Schutrups, Europa decentraal

Bron:

Red lines on Brexit negotiations, nieuwsbericht Europees Parlement

Meer informatie:

Brexit-loket, Europa decentraal
Brexit, Europa decentraal
Brexit: May wil de EU verlaten maar in Europa blijven, nieuwsbericht Europa decentraal
Press statement by Michel Barnier following the fourth round of Article 50 negotiations with the United Kingdom, persbericht Europese Commissie
David Davis’ closing remarks at the end of the fourth round of EU exit negotiations in Brussels, Department for Exiting the European Union