Mededeling staatssteun (Notion of State aid) is aangenomen

23 mei 2016Staatssteun

Donderdag 18 mei 2016 heeft de Europese Commissie de definitieve versie van de mededeling staatssteun (in het Engels de ‘Notion of State aid’) aangenomen. Deze mededeling is het sluitstuk van het State Aid Modernization (SAM) programma, waar door velen lange tijd reikhalzend naar werd uitgekeken. De Notion of State aid biedt een leidraad in het staatssteunrecht. Daarnaast vervangt deze mededeling onder andere de mededeling grondtransacties.

Vervolg ontwerpmededeling staatssteun

Het nieuwe document van bijna 70 pagina’s is een logisch vervolg op de ontwerp versie van de Notion of State aid die in 2014 door de Commissie is opgesteld. In de Notion of State aid legt de Commissie uit wat er wordt verstaan onder het begrip staatssteun. Dit is gedaan door bestaande jurisprudentie en ervaringen te bundelen zodat hier algemene regels uit kunnen worden afgeleid.

Enkele wijzigingen

Qua inhoud is de aangenomen mededeling grotendeels vergelijkbaar met de ontwerpmededeling. Echter, de indeling van het document en de besproken jurisprudentie zijn hier en daar verschillend. Zo zijn bijvoorbeeld de zeven besluiten van de Commissie (voorjaar 2015) t.a.v. het interstatelijk effect meegenomen in de aangenomen mededeling. Tevens vervalt nu de mededeling grondtransacties die nog stamt uit 1997.

Houd de ‘Europese Ster’ in de gaten

In de komende Steredities zal Europa decentraal de Notion of State aid verder inhoudelijk bespreken. Vooralsnog is alleen de Engelse versie van de mededeling beschikbaar. Als de Nederlandse versie beschikbaar is, naar verwachting halverwege juni, zullen wij dit uiteraard ook in onze berichtgeving meenemen.

Door:

Paul Zondag, Europa decentraal

Bron:

Persbericht, Europese Commissie

Meer informatie:

Mededeling Staatssteun, Europese Commissie
Staatssteun, Europa decentraal
Algemeen staatssteun, Europa decentraal
Belangrijkste wet- en regelgeving staatssteun, Europa decentraal
Mededeling grondtransacties, Europese Commissie