Deze Nederlandse gemeenten ontvangen een Europese voucher voor gratis wifi

Drieëndertig Nederlandse gemeenten kunnen straks gratis wifi aanbieden in openbare buitenruimten. Zij ontvangen een WiFi4EU-voucher ter waarde van € 15.000,- waarmee de installatiekosten kunnen worden gedekt. De Europese Commissie maakte op 7 december bekend welke eerste 2800 Europese gemeenten een voucher hebben gewonnen. Begin 2019 staat er een nieuwe aanvraagronde gepland.

Winnaars

Met het WiFi4EU-initiatief faciliteert de Commissie de aanleg van gratis wifi in Europese gemeenten. De eerste aanvraagronde vond plaats van 7 tot 9 november. Ruim 13.000 Europese gemeenten dienden een aanvraag in. In Nederland wisten de gemeenten Amersfoort, Zevenaar, Breda, Wijdemeren, Lelystad, Hulst, Lansingerland, Horst aan de Maas, Haren, Reusel-De Mierden, Oudewater, Boekel, Aalten, Nunspeet, Texel, Medemblik, Tubbergen, Valkenburg aan de Geul, Delfzijl, Haaksbergen, Achtkarspelen, Enschede, Noordwijkerhout, Bodegraven-Reeuwijk, Hilvarenbeek, De Marne, Smallingerland, Lisse, Roosendaal, Marum, Midden-Drenthe, Veendam en Venray een WiFi4EU-voucher te bemachtigen.

Zorg dat u er op tijd bij bent

Het aantal beschikbare vouchers was voor deze aanvraagronde verhoogd tot 2800. De call stond twee dagen open. Toch was het belangrijk dat gemeenten zich zo spoedig mogelijk na de opening van de call aanmeldden. WiFi4EU-projecten worden namelijk behandeld volgens het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-principe. In totaal is er voor WiFi4EU € 120 miljoen beschikbaar in de periode 2017-2020.

Bij elke call is er sprake van een limiet per lidstaat, om zo de geografische verdeling van het beschikbare budget te garanderen. Voorafgaand aan de eerste aanvraagronde hadden 125 Nederlandse gemeenten zich geregistreerd. Heeft u dit keer misgegrepen? Verspreid over de komende twee jaar volgen er nog eens drie WiFi4EU-aanvraagronden, waarvan de eerste voor begin 2019 staat gepland.

Door:

Chris Koedooder, Europa decentraal

Bron:

The winners of WiFi4EU call announced!, persbericht Europese Commissie

Meer informatie:

Digitale interne markt strategie, Europa decentraal
Hoe werkt het WiFi4EU-vouchersysteem?, praktijkvraag Europa decentraal
Eerste aanvraagronde WiFi4EU opent woensdag 7 november om 13:00 uur, nieuwsbericht Europa decentraal
Aanvraagronde WiFi4EU tweede helft van september van start
, nieuwsbericht Europa decentraal
Eerste call WiFi4EU uitgesteld tot najaar 2018, nieuwsbericht Europa decentraal
Is uw gemeente al klaar voor de WiFi4EU-aanvraag van vanmiddag?
, nieuwsbericht Europa decentraal 
Europese Commissie lanceert WiFi4EU-portaalsite: eerste call opent 15 mei 2018
, nieuwsbericht Europa decentraal
Eerste calls WiFi4EU gaan open: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’
, nieuwsbericht Europa decentraal 
WiFi4EU
, Europese Commissie 
WiFi4EU-portaalsite
, Europese Commissie
WiFi4EU – Vragen en antwoorden (update oktober 2018), Europese Commissie