Doe mee in het Europees Jeugd Parlement

Het European Youth Parliament (EYP) vindt dit jaar van 29 mei tot 8 juni plaats in het Franse Caen. Dit internationale forum staat dit jaar in het teken van de herdenking van de 70e verjaardag van D-Day en de Slag om Normandië. Het is een open evenement voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar, vanuit Europese lidstaten of landen die deelnamen aan D-Day.

Het EYP werd opgericht in 1987 in Fontainebleau, Frankrijk. De vereniging werkt al 25 jaar aan de bewustwording van jongeren over burgerschap en het versterken van de Europese dimensie onder jongeren. De vereniging is door de jaren heen gegroeid en internationaal actief. Ook wordt het EYP bevorderd en ondersteund door de Europese instellingen. Tegenwoordig is het Europees Jeugd Parlement een zeer sterk netwerk dat geïmplementeerd is in meer dan 36 Europese landen, dus ook buiten de huidige grenzen van de Europese Unie.

Het Europees Jeugd Parlement richt zich op jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud. Het parlement houdt parlementaire sessies naar het model van de bijeenkomsten van het Europese Parlement op regionaal, nationaal en Europees niveau. Het EYP biedt jongeren een unieke kans om ervaringen en informatie te delen met hun Europese buren en betrokken te raken bij het democratische proces. De vereniging is niet partij gebonden, heeft geen winstoogmerk en bestaat uit 1000 actieve vrijwilligers en 12 regionale commissies.

Door:

Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:

Mailing, ‘Call for participants – European Youth Parliament – Caen, 29/05-08/06’, 11-3-‘14

Meer informatie:

European Youth Parliament forum brochure
European Youth Parliament