Drunens project wint Europa Nostra

2 april 2013

Op dinsdag 26 maart werd bekend gemaakt dat het Drunense project ‘Spoorbruggen in de Langstraat’ een Europa Nostra Award voor cultureel erfgoed heeft gewonnen. Als enige Nederlandse project viel het in de prijzen bij de 2013 European Union Prize for Cultural Heritage.

Europa Nostra is een Europees netwerk dat cultureel en natuurerfgoed in Europa wil veiligstellen. Het netwerk bestaat uit erfgoedinstellingen, stichtingen, overheden en bedrijven. Uit 200 genomineerde projecten zijn in totaal 30 winnaars geselecteerd in de categorieën conservatie, onderzoek, toegewijde service en daarnaast onderwijs, training en bewustwording. De Europa Nostra Awards worden jaarlijks uitgereikt en worden gesteund door de Europese Commissie. Om precies te zijn door het programma Cultuur van de Europese Unie, dat sinds 2007 meer dan 32 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de medefinanciering van erfgoedprojecten.

Spoorbruggen

De Drunense Spoorbruggen in de Langstraat, gericht op het geven van een nieuwe toekomst aan historische spoorbruggen, werd in de categorie ‘conservatie’ door de jury geroemd vanwege de private en publieke initiatieven op het gebied van planning, infrastructuur, natuurbehoud en erfgoed die in het project gecombineerd worden.

Prijs

De prijsuitreiking vindt op 16 juni 2013 plaats in het Odeion van Herodes Atticus in Athene, in aanwezigheid van Karolos Papoulias, de president van Griekenland, Androulla Vassiliou, Eurocommissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, en Plácido Domingo, de wereldbekende tenor en tevens voorzitter van Europa Nostra. Van de 30 winnende projecten zullen er zes in Athene de hoofdprijs ontvangen en één van de winnaars krijgt de publieksprijs, die wordt toegekend op basis van een door Europa Nostra is gehouden online enquête. Alle winnaars ontvangen een gedenkplaat of trofee. De zes hoofdprijswinnaars ontvangen bovendien ieder 10.000 euro.

Door:

Lieke van Alphen, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:

Europa Nostra, ‘Conservation railway bridges in the Langstraat’, 25-3-2013

Meer informatie:

Europa Nostra
Winnaars 2013
Europese Commissie – Cultuur
Androulla Vassiliou