Eerste call WiFi4EU uitgesteld tot najaar 2018

We berichtten al eerder over de eerste oproep tot het indienen van een voorstel (‘call’) voor het WiFi4EU-initiatief van de Europese Commissie. Al snel na de opening van deze call ging de WiFi4EU-portaalsite echter offline. De Commissie heeft nu bekendgemaakt dat de eerste call vanwege technische problemen is uitgesteld tot het najaar van 2018.

Technische problemen

Er was massale belangstelling voor het WiFi4EU-initiatief, waarmee de Commissie de aanleg van gratis wifi in Europese gemeenten faciliteert. Ook 90 Nederlandse gemeenten hadden zich voorafgaand aan het openstellen van de eerste call op 15 mei 2018 aangemeld. De WiFi4EU-portaalsite ging echter kort na het openstellen offline, omdat de Commissie werd getipt over een ontwerpfout in de gebruikte software, waardoor sommige gemeenten zich (onbewust) al van tevoren konden inschrijven en anderen juist helemaal niet. Daarom is deze eerste aanvraagronde nu geannuleerd.

Latere datum

Zodra de technische problemen zijn verholpen, zal de WiFi4EU-portaalsite weer online gaan, meldt de Commissie. Gemeenten die zich al hadden aangemeld hoeven dat niet opnieuw te doen. Zij krijgen per e-mail bericht zodra de WiFi4EU-portaalsite weer online is en wanneer de startdatum van de volgende ronde bekend is.  De Commissie geeft aan dat in het najaar van 2018 een nieuwe aanvraagronde georganiseerd zal worden.

Door:

Chris Koedooder en Mirthe Mulders, Europa decentraal

Bron:

Statement by Commissioner Gabriel on the first call for applications for WiFi4EU vouchers, Europese Commissie

Meer informatie:

Digitale interne markt strategie, Europa decentraal
Hoe werkt het WiFi4EU-vouchersysteem?, Europa decentraal
Is uw gemeente al klaar voor de WiFi4EU-aanvraag van vanmiddag?
, Europa decentraal
Europese Commissie lanceert WiFi4EU-portaalsite: eerste call opent 15 mei 2018, nieuwsbericht Europa decentraal
Eerste calls WiFi4EU gaan open: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’
, nieuwsbericht Europa decentraal
WiFi4EU-portaalsite, Europese Commissie WiFi4EU, Europese Commissie