Eerste aanvraagronde WiFi4EU opent woensdag 7 november om 13:00 uur

De eerste oproep tot het indienen van een voorstel (‘call’) voor het WiFi4EU-initiatief van de Europese Commissie wordt op woensdag 7 november 2018 om 13:00 uur opengesteld. Gemeenten, verenigingen van gemeenten en openbare lichamen kunnen zich via de WiFi4EU-portaalsite alvast inschrijven. Het is zaak om woensdag zo snel mogelijk de daadwerkelijke aanvraag in te dienen. Met het WiFi4EU-initiatief financiert de Commissie apparatuur- en installatiekosten van wifi-hotspots in Europese gemeenten.

WiFi4EU

Met WiFi4EU faciliteert de Commissie de aanleg van gratis wifi in Europese gemeenten. Daarvoor is in totaal € 120 miljoen beschikbaar in de periode 2017-2020. Met het oog op de bevordering van digitale inclusie moet WiFi4EU het aanbod van gratis lokale draadloze connectiviteit doelgericht ondersteunen. Aanbod van gratis wifi in openbare lokale buitenruimten hoort daar ook bij. Het WiFi4EU-initiatief werd eind 2016 aangekondigd. De eerste aanvraagronde werd eerder vanwege technische problemen uitgesteld.

Voor wie is WiFi4EU?

WiFi4EU is bedoeld voor overheidsinstanties uit de EU-lidstaten en IJsland en Noorwegen. De eerste call is echter alleen bestemd voor gemeenten en verenigingen van gemeenten, die namens gemeenten (afzonderlijke) aanvragen kunnen indienen. Uit de lijst van entiteiten die een aanvraag mogen indienen blijkt dat dit in Nederland de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en openbare lichamen in de zin van de Wet gemeenschappelijke regelingen zijn.

Hoe kan een gemeente WiFi4EU-subsidie aanvragen?

Gemeenten konden zich de afgelopen tijd, in afwachting van de eerste call, alvast via het inschrijvingsformulier op de WiFi4EU-portaalsite inschrijven. Daarvoor is een EU Login-account nodig. Omdat ook dienstverleners zich op de portaalsite kunnen registreren en kunnen aangeven waar zij hun diensten aanbieden, zal er een lijst beschikbaar komen die gemeenten kunnen raadplegen bij het uitschrijven van opdrachten. Zodra de eerste call is geplaatst moeten gemeenten hun daadwerkelijke aanvraag indienen door op een daartoe bestemde knop te klikken.

Zorg dat u er op tijd bij bent

Het aantal beschikbare vouchers ter waarde van € 15.000,- is verhoogd tot 2800. De call staat twee dagen open. Toch raden wij aan om uw gemeente zo spoedig mogelijk na de opening van de call, op woensdag 7 november 2018 om 13:00 uur, aan te melden. Zoals wij al eerder schreven, worden WiFi4EU-projecten namelijk behandeld volgens het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-principe. Ook is er bij elke call sprake van een limiet per lidstaat, om zo de geografische verdeling van het beschikbare budget te garanderen. Tot nu toe hebben al 125 Nederlandse gemeenten zich geregistreerd.

Alle aanvragers krijgen een e-mailbericht ter bevestiging en, ongeveer zes weken na de oproep, een e-mail met hun individuele resultaten. Voor wie misgrijpt: verspreid over de komende twee jaar volgen er nog eens drie aanvraagronden.

DOOR:

Chris Koedooder, Europa decentraal

BRON:

WiFi4EU: gemeenten kunnen EU-subsidie aanvragen voor gratis Wi-Fi hotspots, persbericht Europese Commissie

MEER INFORMATIE:

Digitale interne markt strategie, Europa decentraal
Hoe werkt het WiFi4EU-vouchersysteem?, praktijkvraag Europa decentraal
Aanvraagronde WiFi4EU tweede helft van september van start
, nieuwsbericht Europa decentraal
Eerste call WiFi4EU uitgesteld tot najaar 2018, nieuwsbericht Europa decentraal
Is uw gemeente al klaar voor de WiFi4EU-aanvraag van vanmiddag?
, nieuwsbericht Europa decentraal
Europese Commissie lanceert WiFi4EU-portaalsite: eerste call opent 15 mei 2018
, nieuwsbericht Europa decentraal
Eerste calls WiFi4EU gaan open: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’
, nieuwsbericht Europa decentraal
WiFi4EU
, Europese Commissie
WiFi4EU-portaalsite
, Europese Commissie
WiFi4EU – Vragen en antwoorden (update oktober 2018), Europese Commissie