EP-Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid steunt verbod op single-use plastics

15 oktober 2018Milieubeleid

Vorige week woensdag (10 oktober) heeft de Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement (ENVI) het voorstel van de Europese Commissie om single-use plastics te verbieden aangenomen. Wel heeft de milieucommissie enkele dingen aangepast en toegevoegd,

Verbod op single-use plastics

De bedoeling is dat in 2021 plastic wegwerpproducten als bestek, borden, rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes en ballonnenstokjes niet meer op de Europese markt zijn. Plastic artikelen die maar eenmalig gebruikt kunnen worden (‘single-use plastics’), zullen verboden worden. Het gebruik van vergelijkbare producten waar geen alternatief voor is, zoals verpakkingen van sandwiches, burgers en fruit en ijs- en dessertbakjes, moet op een ‘ambitieuze en duurzame’ manier verminderd worden. Verder moet in 2025 90% van andere plastic producten, zoals plastic flessen, verzameld en hergebruikt worden.

Waarom een verbod op single use-plastics?

70% van het zwerfafval op zee bestaat uit plastic producten voor eenmalig gebruik. Dit plastic breekt zeer langzaam af en verzamelt zich in het leefgebied van zeedieren. Hierdoor komen overblijfselen van plastic afval terecht in zeedieren, waardoor het uiteindelijk in de voedselketen terecht komt. Plastic zwerfafval schaadt niet alleen de gezondheid van mensen en dieren, maar is ook nadelig voor andere activiteiten zoals toerisme, visvangst en scheepvaart.

Aanpassingen van de EP-Commissie

De EP-Commissie heeft het voorstel aangenomen, maar heeft hier wel enkele amendementen in aangebracht. Zo is de lijst met artikelen waar een verbod op komt uitgebreid met lichtgewicht plastic tassen, producten van ‘oxo-afbreekbaar’ plastic, en fastfoodverpakkingen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (piepschuim). Ook moet het afval van de tabaksindustrie met 50% verminderd worden in 2025, en dit moet doorgezet worden naar 80% in 2030. Dit geldt met name voor sigarettenfilters waar plastic in is verwerkt, omdat dit een grote milieuvervuiler is. Tenslotte zijn er ook doelen opgesteld om weggegooide of verloren spullen om mee te vissen, te verzamelen en te recyclen.

Tussen 22 en 25 oktober zal het Europees Parlement stemmen over het voorstel.

Bron:

Plastic Oceans: MEPs back EU ban on polluting throwaway plastics by 2021, nieuwsbericht Europees Parlement

Meer informatie:

Europees Parlement stemt voor een sterker milieubeleid, nieuwsbericht Europa decentraal
Een hoofdrol voor plastic op de EU Circular Economy Stakeholder Conference, nieuwsbericht Europa decentraal
Europese Commissie wil dat alle plastic verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn, nieuwsbericht Huis van de Nederlandse Provincies
Circulaire Economie, Europa decentraal