EU-akkoord gesloten over verbod wegwerpplastic

20 december 2018Milieubeleid

Op 19 december 2018 zijn het Europees Parlement en de EU-lidstaten in de Raad het eens geworden over het eerder aangekondigde verbod op wegwerpplastic. Hiermee wil de Europese wetgever onnodige milieuvervuiling voorkomen en het milieu beschermen. Het verbod gaat onder andere gelden voor plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes.

Verboden plastics en overige producten

Als onderdeel van het provisioneel akkoord van de twee EU-instellingen wordt er een aantal producten verboden binnen de EU, die in het algemeen slechts een enkele keer worden gebruikt voordat ze weggegooid worden. Zo worden plastic vorken, borden en rietjes verboden. Naast deze algemene plasticproducten worden ook veel producten gemaakt van polystyreen verboden, een specifiek type plastic. Daarbij moet worden gedacht aan voedselhouders, drinkhouders en bekers. Ook wattenstaafjes worden in het provisioneel akkoord verboden.

Verder wordt er regelgeving geïntroduceerd betreffende waarschuwingsstickers voor bepaalde producten. Zo moeten specifieke producten, zoals sanitaire doekjes, binnenkort een waarschuwing op de verpakking hebben die consumenten informeert over de milieuschade die wordt veroorzaakt als het niet goed wordt weggegooid.

Plasticgebruik verminderen

Naast het verbod op verschillende soorten wegwerpplastic komen er ook maatregelen die lidstaten moeten nemen. Zo worden lidstaten in het akkoord verplicht om actie te ondernemen om het gebruik van plastic voedselhouders en bekers te verminderen. Hiernaast worden twee nieuwe verplichte doelstellingen geïntroduceerd: ten eerste moeten alle PET-flessen vanaf 2025 bestaan uit tenminste 25% gerecycled plastic en ten tweede moeten alle plastic flessen vanaf 2030 uit ten minste 30% gerecycled plastic bestaan.

Ook wordt er een doelstelling geïntroduceerd om in 2029 ten minste 90% van plastic flessen in te zamelen, hoewel dit een vermindering is van de oorspronkelijke doelstelling, waarbij 90% van plastic flessen in 2025 moest worden verzameld.

Uitgebreide producentenaansprakelijkheid

Naast deze maatregelen betreffende producten en doelstellingen, wordt er een uitgebreide producentenaansprakelijkheid ingevoerd ten opzichte van visgerei en tabaksfilters. Dit houdt in dat de producenten een deel van de schoonmaakkosten op zich nemen voor het afval dat deze producten veroorzaken.

Bron:

Single-use plastics: Presidency reaches provisional agreement with Parliament, Raad van de Europese Unie

Door:

Maxim Vennegoor en Chris Koedooder, Europa decentraal

Meer informatie:

Duurzaamheid, milieu en klimaat, Europa decentraal
EU-actieplan circulaire economie, Europa decentraal
Interview: Burgemeester Van de Nadort over verbod op microplastics, Europa decentraal
Europees Parlement stemt voor verbod op single use plastics, nieuwsbericht Europa decentraal
Europese Commissie wil dat alle plastic verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn, nieuwsbericht Europa decentraal
EP-Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid steunt verbod op single use plastics
, nieuwsbericht Europa decentraal
Europees Parlement stemt voor een sterker milieubeleid, nieuwsbericht Europa decentraal
Raad van de EU neemt conclusies aan over uitvoering EU-actieplan circulaire economie, nieuwsbericht Europa decentraal