Brexit: EU en VK presenteren principeakkoord uittredingsovereenkomst

21 maart 2018Brexit

Maandagmiddag (19 maart 2018) hebben Brexit-onderhandelaars David Davis (VK) en Michel Barnier (EU) in een gezamenlijke persconferentie een voorlopig terugtrekkingsakkoord gepresenteerd. Het definitieve terugtrekkingsakkoord moet voor november 2018 klaar zijn, zodat alle betrokken parlementen het akkoord tijdig kunnen ratificeren.

Akkoord

Het akkoord bepaalt dat Europees recht van kracht blijft in het VK gedurende de transitieperiode (na de Brexit op 29 maart 2019). In de transitieperiode blijft het VK onderdeel van de interne markt en douane-unie. De transitieperiode zal eindigen op 31 december 2020.

De Britten dienen zich in deze transitieperiode dus te houden aan Europees recht, maar kunnen geen invloed meer uitoefenen op de totstandkoming daarvan. Wel mogen ze blijven meepraten over bepaalde beleidsonderwerpen.

Ierse grenskwestie

Ondanks dat er over veel Brexit-kwesties een akkoord is bereikt, blijft de discussie over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland na de Brexit vooralsnog onopgelost. Eigenlijk had de EU dit onderwerp graag al in het akkoord opgenomen, maar de Brexit-onderhandelaars hebben dit nu op de lange baan geschoven.

Persconferentie

Tijdens de persconferentie lieten Davis en Barnier pagina’s zien waarop groen en geel gemarkeerde markeringen waren aangebracht. Deze markeringen gaven weer over welke onderwerpen er een akkoord is bereikt. De ongemarkeerde stukken moeten nog verder uitonderhandeld worden. Deze stukken komen overeen met het ontwerpakkoord van de Commissie.

Conceptvoorstel Europese Commissie

Eerder berichtte Europa decentraal al over het ontwerpakkoord dat de Commissie op 28 februari 2018 publiceerde. Premier Theresa May gaf niet lang daarna in een speech aan nog bezig te zijn met een eigen concepttekst op basis van de voorlopige overeenkomst uit december 2017. Ook bleek uit eerdere reacties dat het VK zich mogelijk niet kon vinden in het conceptvoorstel van de Commissie.

Meer weten over dit onderwerp?

Europa decentraal houdt de ontwikkelingen rondom de Brexit nauwlettend in de gaten. Op onze pagina over ons Brexit-loket voor decentrale overheden kunt u meer lezen over de uittreding van het VK uit de EU. Daarnaast kunnen decentrale overheden hier terecht met hun vragen over de Brexit.

Door:

Matthijs Binnema en Chris Koedooder, Europa decentraal

Bron:

Persbericht Michel Barnier: voorlopig terugtrekkingsakkoord (Engels), Europese Commissie

Meer informatie:

Brexit, Europa decentraal
Brexit-loket, Europa decentraal
Stand van zaken onderhandelingen, Europa decentraal
EU en Britten hebben akkoord tot 2021, Noord-Ierland nog onopgelost, nieuwsbericht NOS

 

Foto: © European Union, 2018