EU innovatiedeal over energieproject Utrechtse wijk Lombok is ondertekend

19 maart 2018

Bedrijven in de Utrechtse wijk Lombok zijn sinds 2015 bezig met het opslaan van energie in accu’s, maar het gebruik van oude accu’s wordt belemmerd door Europese milieuregels. Om die obstakels weg te nemen, is er op maandag 12 maart een Europese Innovatiedeal ondertekend in Brussel.

Hergebruik van accu’s

Het hergebruik van accu’s moet voldoen aan Europese milieuregels, waardoor het op grote schaal opslaan van elektriciteit nu niet aantrekkelijk is. Bedrijven en overheden gaan in Utrecht samen aan de slag om de belemmeringen in Europese regelgeving voor lokale energieopslag weg te nemen. Voor de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit koppelen zij elektrische auto’s of hergebruikte, losse autoaccu’s aan het lokale energienet.

Duurzaam opgewekte energie in accu’s opslaan is een efficiënte manier om het lokale elektriciteitsnet in balans te houden. Door opslag kunnen consumenten en bedrijven (overtollige) energie uitwisselen voor later gebruik.

Ondertekenen EU innovatiedeal

De EU innovatiedeal werd ondertekend door de EU-commissarissen Carlos Moedas en Karmenu Vella, de Utrechtse MKB-ondernemer en initiatiefnemer van LomboXnet Robin Berg, de Franse bedrijven Renault en Bouygues, de provincie Utrecht, Franse bewindslieden en de Nederlandse staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Het ondertekenen van deze innovatiedeal is een belangrijke stap omdat de huidige regels het verduurzamen van de economie kunnen belemmeren omdat ze niet toepasbaar zijn op de nieuwste innovaties of tot extra kosten leiden voor ondernemers.

LomboXnet is een van de betrokken Utrechtse initiatieven dat accu’s inzet als onderdeel van het energienet, voor de opslag van overtollige stroom. Staatssecretaris Keijzer zegt over het initiatief: “Een sprekend voorbeeld van een lokale, innovatieve oplossing voor de wereldwijde uitdagingen om energie en vervoer te verduurzamen. Dat de Europese Commissie juist deze Utrechtse innovatie kiest als test, toont de economische kansen van deze ontwikkeling aan.”

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

European Commission tackles barriers to innovation: the second Innovation Deal focuses on batteries for electric vehicles, Europese Commissie
Europese innovatiedeal ondersteunt Nederlandse toepassing energieopslag, nieuwsbericht Provincie Utrecht
EU-deal over energieproject Utrechtse wijk Lombok, nieuwsbericht De Telegraaf
Elektrische auto’s in Lombok straks energiefabriek voor hele wijk, nieuwsbericht Algemeen Dagblad
EU-deal ondertekend voor energieproject Utrechtse wijk, nieuwsbericht nu.nl