EU-landbouwcommissaris Phil Hogan speecht tijdens opening academisch jaar Wageningen University

De Eurocommissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling Phil Hogan heeft tijdens de opening van het academisch jaar van Wageningen University een speech gegeven over de toekomstplannen voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Opening academisch jaar

Op Wageningen University werd dit jaar voor de 100ste keer het academisch jaar geopend, naast Eurocommissaris Phil Hogan spraken ook premier Mark Rutte en voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University Louise O. Fresco tijdens de opening van het academisch jaar. Premier Rutte ging tijdens zijn toespraak in op de internationale toppositie van Nederland in de landbouw- en voedselsector, de belangrijke rol die de universiteit daarin speelt en de uitdagingen voor de toekomst. Professor Louise O. Fresco stelde dat de landbouw moet veranderen. Volgens haar maakt het voedselsysteem een transitie door waarbij het niet langer enkel gaat om de hoeveelheid, maar ook om de kwaliteit. Daarnaast vervult landbouw een belangrijke rol als beheerder van het landschap en bij het tegengaan van klimaatverandering.

Speech Eurocommissaris Phil Hogan

In zijn speech gaf Eurocommissaris Hogan aan dat het budget voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) onder druk staat omdat een aantal landen, waaronder Nederland, minder aan de EU willen afdragen. Volgens Eurocommissaris Hogan is er in het nieuwe budget veel ruimte gereserveerd voor technologisch vernieuwing, een landbouwontwikkeling waar Nederland in voorop loopt. “The Dutch are at the forefront of agricultural innovation and understand better than anyone else the importance of research and innovation in this sector. These are exactly the values that I want to build into the future Common Agricultural Policy”.

De investering in innovatie is nodig om de landbouwsector slimmer, groener en efficiënter te maken. “Farmers play a crucial role in providing safe and high quality food for our citizens and they do this in dramatically changing climatic conditions as shown by the drought in central and northern Europe this summer”, aldus Eurocommissaris Phil Hogan.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Premier Rutte opent academisch jaar Wageningen, Omroep Gelderland
Hogan kan Rutte niet overtuigen in Wageningen, Boerderij.nl
Speech Eurocommissaris Hogan, Europese Commissie