EU timmert aan de digitale weg

Er moet flink geïnvesteerd worden in de digitale infrastructuur in Europa. Om China en de Verenigde Staten bij te benen, wil Eurocommissaris Oettinger minimaal zevenhonderd miljard euro investeren. Dit, en andere ontwikkelingen dragen bij aan de plannen van de Europese Commissie voor de voltooiing van de digitale interne markt.

Digitale interne markt strategie

Door tegenstrijdige nationale wetgeving aan te pakken en gemeenschappelijke regelgeving omtrent ICT te creëren, probeert de Europese Commissie een digitale interne markt te realiseren. Hiervoor heeft de Commissie, opvolgend aan de Digitale Agenda, de Digitale interne markt strategie ontwikkeld. Het doel hiervan is om de groei van de digitale economie te bevorderen. Enkele eisen gesteld in deze strategie zijn dat er een (goed) breedbandnetwerk binnen de lidstaten moet zijn. Ook dienen consumenten en bedrijven goedkoper ‘grenzeloos’ te kunnen internetten en bellen.

5G

Om de huidige concurrentiepositie te behouden, dient de Europese Unie flink te investeren in de digitale infrastructuur. Eurocommissaris Oettinger stelt dat investeringen in 5G en glasvezel dringend nodig zijn om niet verder in het geding te raken. Daarom wil hij minimaal € 700 miljard investeren. De volgende stap is één Europese standaard voor databescherming en het recht om data te gebruiken.

Roaming

Op maandag 5 september 2016 stelde de Europese Commissie voor dat vanaf 15 juni 2017 telecomgebruikers minstens negentig dagen hadden moeten kunnen bellen, sms’en en internetten in andere lidstaten, zonder dat daar extra kosten aan verbonden waren. Dit voorstel is echter op last van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ingetrokken. Op basis van de gewijzigde verordening (EU 2015/2120) worden op 15 juni 2017 de roamingkosten binnen de EU afgeschaft. De Europese Commissie had de 90-dagentermijn voorgesteld om misbruik te voorkomen. Echter, consumentenorganisaties, Europarlementariërs en andere belanghebbenden hebben ‘feedback’ gegeven op de 90-dagentermijn. De Europese Commissie is nu hard bezig met het maken van een nieuw voorstel.

Breedbandnetwerken

Onderdeel van de doelstellingen voor de digitale interne markt is dat er goed internet (30 Mbps) voor alle huishouden binnen de lidstaten beschikbaar is. 50% van deze huishoudens moeten beschikken over een internetconnectie van tenminste 100 Mbps. In het kader van deze doelstellingen heeft de Rijksoverheid aangegeven telecommunicatiebedrijven te ondersteunen bij het verschaffen van nieuwe breedbandnetwerken. Bij financiering of subsidiëring van deze projecten moet rekening gehouden worden met de staatssteunregels. Er bestaan verschillende mogelijkheden binnen de staatssteunkaders om steun aan breedbandprojecten mogelijk te maken. U kunt hier meer informatie vinden over breedband en staatssteun

Door:

Pierre Kas en Femke Salverda, Europa decentraal

Bronnen:

Digital Single Market, Europese Commissie
Rijksoverheid ondersteunt groei breedband, Rijksoverheid
Europa trekt 700 miljard uit voor 5G, Computable
Europese Commissie: zeker 90 dagen ‘gratis’ roamen in buitenland, EuropaNu

Meer informatie:

Breedband en staatssteun, Europa decentraal
Breedband en aanbesteden, Europa decentraal
Informatiemaatschappij, Europa decentraal
Digitale agenda, Europa decentraal
Commissie: toegang tot digitale goederen en diensten moet beter, Europa decentraal
Statement roaming charges, Europese Commissie