Europarlementariërs komen met ambitieus voorstel circulaire economie

22 juni 2015Milieu

Europarlementariërs van de milieucommissie hebben op 16 juni een resolutie over hulpbronefficiëntie en de circulaire economie aangenomen. Het ambitieuze voorstel vraagt onder meer om afvalpreventiemaatregelen en bindende doelstellingen voor afvalreductie.

“De Commissie kan dit zeer sterke signaal van het Parlement niet negeren en zal deze kans moeten aangrijpen om een duurzaam economisch toekomstbeleid te creëren” zei Europarlementariër Claude Turmes (Groenen/Lux) na afloop.

Begin dit jaar is het circulaire economie voorstel van tafel geveegd door de Europese Commissie. Eurocommissaris Timmermans beloofde toen dat er een ambitieuzer voorstel zou komen. Van 28 mei tot 20 augustus 2015 loopt een consultatie circular economy. Eind 2015 wordt een nieuw voorstel van de Commissie verwacht.

Resolutie Parlement

Het Europees parlement heeft besloten niet op een nieuw voorstel te wachten, en heeft een eigen-initiatief rapport gepubliceerd. De milieucommissie van het Europees Parlement komt met de volgende voorstellen:
– Afvalpreventiemaatregelen, bijvoorbeeld met eco-design (focus op gebruik van herbruikbare en recyclebare grondstoffen en lange levensduur van producten);
– Bindende afvalreductiemaatregelen voor gemeentelijk, commercieel en industrieel afval gerealiseerd in 2025;
– Bindende doelstellingen voor de terugdringing van stortafval;
– Toepassing van het ‘pay as you throw’ principe;
– Doelstellingen voor recycling en voorbereiding van hergebruik  naar 70% voor gemeentelijk afval en 80% van verpakkingen, gerealiseerd in 2030;
– Verbranding van recyclebaar of  biologisch afbreekbaar afval zal in 2020 strikt gelimiteerd zijn.

Ambitieus

Het voorstel van het Parlement is zeker ambitieuzer dan het oude voorstel van de Commissie. In het oorspronkelijke voorstel van de Commissie stonden geen bindende doelstellingen voor afvalreductie. De Europarlementariërs willen deze doelstelling in het nieuwe voorstel van de Commissie echter wel terugzien, en zien het verbranden van recyclebaar of  biologisch afbreekbaar afval ten einde komen in 2020.

Vervolgstappen

Het Europees Parlement zal tijdens de plenaire vergadering  van 6 tot 9 juli stemmen over de resolutie.

Door:

Roxanne Koenis, Huis van de Nederlands Provincies

Bronnen:

Persbericht Circular economy: “systemic change” needed to address resource scarcity, Europees Parlement
Artikel Circular economy: ENVI sends strong signal to Commission, Europolitics
Artikel MEPs call for incineration ban in circular economy, ENDS Daily