Europe Calling! 25 jaar Verdrag van Maastricht

17 oktober 2016

25 jaar na de ondertekening van het Verdrag van Maastricht, nodigt de Limburgse hoofdstad Europa uit om terug te keren naar de geboorteplek van de Europese Unie en de Euro. Tijdens de conferentie EU & ME op 9 december 2016 blikken politici, ondernemers en wetenschappers terug op de verwachtingen van toen en bespreken zij de vraagstukken van vandaag: politieke issues, de financiële en economische situatie én het geloof van de burger in de EU.

Europe Calling!

“Maastricht is een perfecte plek om terug te blikken op het Europa ten tijde van de ondertekening en vooruit te kijken naar het Europa van de toekomst,” aldus Commissaris van de Koning in de provincie Limburg Theo Bovens. Dit gebeurt dan ook de komende maanden met een gevarieerd programma van evenementen en activiteiten in Maastricht en omgeving. Daarbij staat het gesprek over Europa centraal, onder het motto Europe Calling! Dit alles in het kader van het 25-jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht.

Toppolitici reflecteren op EU

EU & ME maakt deel uit van het programma Europe Calling! Onder andere de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker, voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem, oud-Eurocommissaris Neelie Kroes, en voormalig Raadsvoorzitter Herman van Rompuy nemen deel aan EU & ME. De hoogleraren Mathieu Segers, Bruno de Witte,  Paul de Grauwe en Maria Joa Rodrigues vormen de vertegenwoordigers van de wetenschappelijke wereld. Vanuit het bedrijfsleven schuift Ralph Hamers, bestuursvoorzitter ING Groep, aan. Ook zijn verschillende ondertekenaars van het Verdrag aanwezig.

EU & ME – 9 december 2016

De opening van de EU & ME conferentie wordt verricht door Gouverneur Theo Bovens, en de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn – Te Strake. Dat EU & ME plaatsvindt op 9 december is niet toevallig. Op deze datum werd in 1991 door de Europese Raad vergaderd, hetgeen uiteindelijk leidde tot de ondertekening van het Verdrag van Maastricht op 7 februari 1992. De afsluiting van EU & ME vindt plaats in het Gouvernement aan de Maas.  Op de plek waar het 25 jaar geleden allemaal begon.

Door:

Ilse Buijs, Huis van de Nederlandse provincies

Bronnen:

Persbericht, Europe Calling!
Europe Calling! Maastricht Treaty 25th Anniversary