Europees Parlement stemt voor speciale commissie voor pesticiden in de EU

12 februari 2018

Het Europees Parlement heeft tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg gestemd vóór de oprichting van een speciale commissie die gaat onderzoeken hoe pesticiden precies worden toegelaten op de Europese markt. Aanleiding voor het aanstellen van deze commissie is het verlengen van de vergunning voor de controversiële onkruidverdelger glyfosaat.

Onkruidverdelger glyfosaat

Glyfosaat is het meest gebruikte bestrijdingsmiddel ter wereld en is vooral bekend onder het merk Roundup van de chemieproducent Monsanto. De onkruidverdelger is een omstreden product omdat er aanwijzingen zijn dat het product schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat glyfosaat kankerverwekkend is. Chemieproducent Monsanto kwam in 2017 in opspraak wegens mogelijke beïnvloeding van wetenschappelijke studies naar de schadelijkheid van glyfosaat.

Nederland

Glyfosaat wordt sinds de jaren ’70 in Nederland gebruikt. Mede door het gebrek aan sluitend wetenschappelijk bewijs heeft Nederland besloten het gebruik van glyfosaat toe te staan in de landbouw. Ook particulieren mogen glyfosaat gebruiken als onkruidverdelger. In november 2017 stemde Nederland in met de verlenging van de EU-vergunning voor het gebruik van glyfosaat.

Verlenging glyfosaatvergunning EU

In november 2017 stemden de lidstaten over het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Achttien landen stemden voor, negen stemden tegen en één land onthield zich van de stemming. Onder meer Nederland stemde in met de verlenging van deze vergunning. Het Europees Parlement stelde in aanloop naar de stemming voor het gebruik van glyfosaat de komende vijf jaar geleidelijk te laten afnemen, maar de lidstaten zijn het daar dus niet mee eens.

Europees Parlement

In reactie op het verlengen van de glyfosaatvergunning heeft het Europees Parlement besloten een speciale commissie aan te stellen die de toelatingsprocedures voor pesticiden analyseert. Tijdens de plenaire vergadering op 6 februari heeft het EP voor de aanstelling van deze commissie gestemd. De commissie zal bestaan uit 30 personen die negen maanden lang toezicht zullen houden op de Europese toelatingsprocedures voor pesticiden. Zij zullen een rapport met bevindingen opstellen omtrent de onafhankelijkheid van de industrie en de transparantie van de toelatingsprocedure. De Nederlandse Europarlementariërs Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Anja Hazekamp (PvdD) nemen deel aan de commissie.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Pesticides: Parliament sets up special committee on EU authorisation process, persbericht Europees Parlement
Europa blijft omstreden onkruidverdelger toestaan, nieuwsbericht NOS
Mag deze omstreden onkruidverdelger nog na vandaag?, nieuwsbericht NOS

Meer informatie:

Onzekerheid verlenging Europese vergunning onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, nieuwsbericht Europa decentraal