Europees Parlement stemt voor verbod op single use plastics

29 oktober 2018Milieubeleid

Het Europees Parlement heeft afgelopen woensdag ingestemd met het verbod op single use plastics in de Europese Unie. Dit verbod houdt in dat eenmalig bruikbare plastic producten, zoals plastic bestek, rietjes, borden en dergelijke, vanaf 2021 verboden worden op de Europese markt.

Inhoud van het verbod

In januari presenteerde de Europese Commissie een nieuwe plasticstrategie. Deze strategie is onderdeel van de EU-doelen voor een circulaire economie. Op dit moment gebruiken Europeanen 25 miljoen ton plastic per jaar, waarvan nog geen 30% gerecycled wordt. Ook is slechts 60% van alle plastic verpakkingen recyclebaar. Volgens de strategie moet in 2030 50% van al het plastic gerecycled worden.

Om de productie en het gebruik van plastic te verminderen, deed de Commissie in mei een voorstel voor een verbod op single use plastics. Dit zijn plastic producten die maar één keer gebruikt kunnen worden. De bedoeling van dit verbod is dat in 2021 plastic wegwerpproducten zoals bestek, borden, rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes en ballonnenstokjes niet meer beschikbaar zijn op de Europese markt. Het gebruik van vergelijkbare producten waar geen alternatief voor is, zoals verpakkingen van sandwiches, burgers en fruit en ijs- en dessertbakjes, moet op een ‘ambitieuze en duurzame’ manier verminderd worden. Verder moet in 2025 90% van andere plastic producten, zoals plastic flessen, verzameld en hergebruikt worden. Ook de hoeveelheid afval afkomstig uit tabaksproducten en spullen om mee te vissen moet verminderd worden en het hergebruik van deze producten moet stijgen.

Op 10 oktober heeft de Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement dit voorstel goedgekeurd en nog enkele aanpassingen gedaan. Deze commissie heeft onder andere lichtgewicht plastic tasjes, producten van oxo-afbreekbaar plastic en piepschuim verpakkingen aan het verbod toegevoegd. Meer informatie hierover is te lezen in dit nieuwsbericht op de website van Europa decentraal.

Stemming Europees Parlement

Over dit verbod op single use plastics is afgelopen woensdag (24 oktober) gestemd door het Europees Parlement. De wet is aangenomen met 571 stemmen voor tegenover 53 stemmen tegen en 34 onthoudingen van stemming. Nu moet de Raad van de EU zijn positie tegenover deze wet bepalen en daarna gaat het Europees Parlement met de Raad onderhandelen. Dit staat gepland voor november. Frédérique Ries, rapporteur voor deze wet, zegt hierover: “We hebben de meest ambitieuze wetgeving tegen single use plastics aangenomen. Het is nu aan ons om op koers te blijven in de aankomende onderhandelingen met de Raad.”

Bron:

Plastic Oceans: MEPs back EU ban on throwaway plastics by 2021, Europees Parlement

Door:

Sharon Smedes en Marieke Merkus, Europa decentraal

Meer informatie:

Europese Commissie wil dat alle plastic verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn, nieuwsbericht Europa decentraal
EP-Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid steunt verbod op single-use plastics, nieuwsbericht Europa decentraal
Europees Parlement stemt voor een sterker milieubeleid, nieuwsbericht Europa decentraal
Raad van de EU neemt conclusies aan over uitvoering EU-actieplan circulaire economie, nieuwsbericht Europa decentraal
Duurzaamheid, milieu en klimaat, Europa decentraal
EU-actieplan circulaire economie, Europa decentraal