Europees Parlement stemt voor verlaging van 40 procent voor CO2-uitstoot auto’s

8 oktober 2018Aanbesteden Klimaat Vervoer

Het Europees Parlement heeft gestemd voor het verlagen van de CO2-uitstoot van auto’s. In 2030 moeten voertuigen 40 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021. De Europese Commissie had eerder een verlaging van 30 procent voorgesteld.

Voorstel Europese Commissie

De Europese Commissie stelde in november 2017 een verlaging van 15 procent in 2025 en 30 procent in 2030 voor. De Commissie is bang dat strengere CO2-normen slecht zijn voor de auto-industrie en banen zal kosten. Volgende week bespreken de lidstaten de plannen voor het eerst.

Europees Parlement

Op 3 oktober stemden de Europarlementariërs tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg voor respectievelijk 20 procent in 2025 en 40 procent in 2030. Verder heeft het Europees Parlement besloten dat één op de vijf auto’s die vanaf 2025 worden verkocht elektrisch of hybride moet zijn. Om de norm te halen zullen meer elektrische auto’s en hybrides moeten worden verkocht.

Het Europees Parlement roept ook op tot EU-maatregelen om de overgang van de auto-industrie naar schonere auto’s in termen van banen en vaardigheden te vergemakkelijken en om de productie van accu’s voor elektrische auto’s in de EU te stimuleren.

Vervolg

Nu moet de Raad van Ministers, met daarin de milieuministers van de lidstaten, nog met de strengere normen instemmen. Nederland en Frankrijk staan er positief tegenover, Duitsland heeft er meer moeite mee. De auto-industrie vindt de normen te streng en waarschuwt voor verlies van banen.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Europarlement: CO2-uitstoot auto’s moet 40 procent omlaag, NRC
Snoeiharde strijd om uitstoot auto, NRC
EU-parlement: niet 30 maar 40 procent minder CO2 uitstoot auto’s, NOS
Nieuwe CO2-doelen voor auto’s, Europees Parlement