Europese begroting aangenomen door Europees Parlement

Op 1 december heeft het Europees Parlement de Europese begroting voor het jaar 2017 officieel goedgekeurd. De begroting voor de Europese Unie voor bedraagt € 157,8 miljard. Het Parlement heeft de begroting aangenomen met 438 stemmen vóór en 194 tegen. Na het besluit is de stemming afgesloten door Martin Schulz, voorzitter van het Parlement.

Extra budget

Naast de standaard begroting heeft het Parlement twee beloftes gedaan op onderwerpen waar volgens het Europees Parlement prioriteit aan gesteld moet worden. Zo verzekerde het Europees Parlement € 500 miljoen extra om werkgelegenheid onder jongeren in Europa te verbeteren. Dit wordt onder andere gedaan door bijvoorbeeld programma’s als Erasmus+, onderzoeksprojecten in Horizon2020 en Connecting Europe. Een andere prioriteit die de Parlementsleden aangaven is versterking voor de migratiecrisis. Er is € 728 miljoen gereserveerd voor migratie fondsen.

Horizon2020 en Connecting Europe kunnen beide interessant zijn voor overheden. Horizon2020 stelt geld beschikbaar om onder andere onderzoek naar maatschappelijke uitdagingen mogelijk te maken. Dit zijn uiteenlopende onderwerpen zoals milieu, gezondheid en energie.

Connecting Europe ondersteunt projecten die bijdragen aan een betere mobiliteit en connectiviteit voor Europese burgers en bedrijven. In oktober is de derde ronde voor aanmeldingen geopend voor het Connecting Europese programma.

Door:

Pierre Kas en Femke Salverda, Europa decentraal


Bronnen:

EU begroting 2017 aangenomen, Europees Parlement
EP neemt positie in over EU budget 2017, Europa decentraal

Meer informatie:

Horizon2020, Europa decentraal