Europese Centrale Bank gaat economische verschillen tussen regio’s tegen

Op 4 oktober hield Benoît Cœuré, lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB), een toespraak waarin hij de rol van de ECB in de lokale economie toelichtte. De ECB staat voornamelijk bekend om Europawijde programma’s in het kader van het monetair beleid voor de Eurozone. Het beleid van de ECB heeft echter ook regionale en lokale effecten, zo beargumenteerde Cœuré op basis van praktijkvoorbeelden. Hieronder leggen we uit wat de effecten van het ECB-beleid op regionaal niveau zijn.

Langere leningstermijnen

Hoewel Cœuré toegaf dat sommige standaardmaatregelen van de ECB niet regionaal geënt zijn, legde hij op meerdere wijzen uit hoe de ECB regio’s kan helpen. Ten eerste gaf hij aan dat de ECB de leningstermijnen heeft verlengd naar aanleiding van de rapporten van regio’s waarin kleine- tot middelgrote ondernemingen aangaven weinig toegang tot krediet te hebben. Wat dit concreet betekent is dat banken in het kader van de Eurocrisis leningen konden krijgen van de ECB, waarbij de betalingstermijn langer was dan gebruikelijk. Soms hoefden deze banken hun leningen pas vier jaar later dan normaal terug te betalen. Hiernaast werd ook de rente omlaag geschroefd. De enige voorwaarde hiervoor was dat de banken meer zouden uitlenen aan de reële economie, waaronder dus aan regionale bedrijven.

Kwantitatieve versoepeling

Cœuré gaf ook aan dat kwantitatieve geldverruiming (in jargon quantative easing), dat wil zeggen het vergroten van kapitaal door obligaties op te kopen, ervoor heeft gezorgd dat het voor banken aantrekkelijker werd om meer te investeren in de reële en regionale economie. Hiernaast noemde Cœuré het negatieve rentebeleid als factor in de lokale economie. Dit beleid hield in dat de ECB enige tijd een negatieve rente handhaafde op het geld dat banken bij hen hadden geplaatst, waardoor de banken gestimuleerd werden geld te lenen aan partijen zoals kleine- en middelgrote bedrijven. Hierdoor hebben Nederlandse bedrijven, in het bijzonder in Noord-Brabant, in 2018 veel meer toegang tot krediet gekregen dan in 2014 (zie dia 3 van Cœurés presentatie).

Waarom vindt de ECB aandacht voor de regio’s belangrijk?

Het hoofddoel van de ECB is om prijsstabiliteit te garanderen. Daarmee ondersteunt de ECB het algemene economische beleid in de EU. Volgens Cœuré is het voor de ECB daarbij ook in het bijzonder belangrijk om op regionaal niveau actief te zijn. Als de economische verschillen tussen regio’s namelijk te groot worden, kan de ECB geen coherent monetair beleid voor de Eurozone voeren. Daarom hield de ECB tijdens de Eurocrisis dan ook specifiek de regio’s in de gaten, aldus Cœuré.

Bron:

The local impact of the ECB’s monetary policy, toespraak door Benoît Cœuré

Door:

Maxim Vennegoor en Chris Koedooder, Europa decentraal

Meer informatie:

Financiële aspecten EU, Europa decentraal
Monetary policy decisions, Europese Centrale Bank
The evolution of the ECB’s monetary policy, World Economic Forum