Europese Commissie actief op het gebied van (duurzame) innovatie

De Europese Commissie probeert op meerdere fronten innovatie te stimuleren. Bijvoorbeeld door initiatieven omtrent innovatie en duurzaamheid aan te moedigen: door de toekenning van een subsidie of door het organiseren van de jaarlijkse Energy Week. Daarnaast wil de Commissie innovatie een nieuwe impuls geven door een European Innovation Council op te richten.

Commissie investeert in Nederlands initiatief

Een Nederlands netwerk van ambitieuze bouwers, toeleveranciers, woningcorporaties, gemeentes, financiers en netbeheerders heeft meegedaan aan een tender van Horizon 2020. Dit heeft geresulteerd in een investering van € 3,6 miljoen van de Europese Commissie. Het doel van het netwerk is om de markt te stimuleren innovatieve producten te ontwikkelen en hiermee de marktcondities optimaliseren voor de transitie naar energie neutrale huisvesting. Het Nederlandse netwerk wil met deze Europese subsidies op een energie neutrale manier renovaties en nieuwbouwprojecten in Frankrijk en Groot-Brittannië realiseren.

Sustainable Energy Week

Een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse Energy Days van de Europese Unie is de EU Sustainable Energy Week. Tijdens dit evenement, dat van 13 tot 17 juni 2016 plaatsvindt, wordt veilige, groene en efficiënte energie onder de aandacht gebracht. 500 presentaties, workshops, tentoonstellingen, concerten, quizzen, vertoningen en andere activiteiten wil de EU duizenden bezoekers uit heel Europa en daarbuiten aanspreken.

De European Innovation Council

De Europese Commissie wil een nieuwe impuls aan innovatie geven door een European Innovation Council op te richten. De Eurocommissaris voor Onderzoek en Innovatie Carlos Moedas heeft tijdens de jaarlijkse conferentie van Science|Business op 16 februari een Call for Ideas geopend. Moedas: “Europa heeft excellente wetenschap, maar ons ontbreekt het aan vernieuwende, markt-creërende innovatie. We hebben dat nodig om onze beste ideeën in nieuwe banen, bedrijven en kansen te veranderen.”

Geïnteresseerden kunnen hun ideeën voor de nieuwe European Innovation Council insturen tot 29 april 2016. De Call for Ideas bestaat uit drie vragen en geeft de mogelijkheid voor het sturen van een position paper.

Door:

Femke Salverda en Paul Zondag, Europa decentraal

Bron:

Webpagina ‘Call for Ideas for a European Innovation Council’, Europese Commissie

Meer informatie

Duurzaamheid, Europa decentraal
Onderzoek & Ontwikkeling & Innovatie, staatssteun, Europa decentraal
Nieuwsbericht “Betere EU-regelgeving over onderzoek en innovatie”, Europa decentraal
Sustainable energy week, Europese Unie