Europese Commissie investeert meer dan € 220 miljoen in groene en koolstofarme projecten

14 november 2016Duurzaamheid Klimaat Milieu

Een investeringspakket van in totaal € 222,7 miljoen uit de Europese begroting is goedgekeurd door de Europese Commissie. De investeringen zullen bijdragen aan de overgang naar een duurzame en koolstofarme toekomst. De investeringen zijn voor 144 nieuwe projecten die worden uitgevoerd in 23 lidstaten. De steun is afkomstig uit het LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. In Nederland zijn er vijf projecten die profiteren van het programma.

Circulaire economie

De projecten die in aanmerking komen, dragen bij aan de overgang naar een meer circulaire economie binnen de lidstaten. Een voorbeeld van een eerder projecten is  energiebesparende vuilniswagens die op waterstof rijden in België. Het initiatief tot het realiseren van een circulaire economie is er op gericht om efficiënter en bewuster om te gaan met grondstoffen. Dit geldt voor primair gebruik en hergebruik van grondstoffen, maar ook voor het verzamelen, hergebruiken of vernietigen van afvalstoffen.

De circulaire economie ziet toe op een economie die wel voorziet in behoeften, maar zonder onaanvaardbare milieudruk en zonder uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Dit moet uiteindelijk ten goede komen aan zowel het milieu als de economie. Denk bijvoorbeeld aan vermindering van de CO2-uitstoot. Ook biedt het grote kansen voor het bedrijfsleven en de publieke sector om op innovatieve manieren producten op de markt aan te bieden.

LIFE-programma

Het LIFE-programma van de Europese Unie draagt bij aan financiering van projecten op het gebied van milieu en klimaat. Het programma is opgericht in 1992 en heeft binnen en buiten de EU meer dan 4300 projecten geholpen, voor een totaalbedrag van bijna € 8.8 miljard. De DG Milieu en Klimaat-actie van de Commissie beheren het programma.

Nederland

In Nederland zijn vijf projecten waar in totaal voor meer dan € 36 miljoen in geïnvesteerd wordt met geld uit het programma. Deze projecten zijn:

  • BG4US LIFE 2015: de ontwikkeling van een biologisch samengestelde vangrail;
  • LIFE CLINSH: luchtkwaliteit in stedelijke gebieden verbeteren;
  • AGANFOILS: ontwerpen van recyclebare kunststof (polyetheen);
  • LIFE AERFIT: het demonstreren van nieuwe technieken om overstroming te voorkomen;
  • LIFE OPTIMELT: het demonstreren van een techniek om energie te winnen uit afval door middel van warmte.

Al deze projecten dragen bij aan de circulaire economie in Nederland. Dit is een zeer actueel onderwerp in zowel de EU als in Nederland. Vanuit het Rijk is een actieve bijdrage van decentrale overheden aan een circulaire economie gewenst. Er wordt door het Rijk geld beschikbaar gesteld en decentrale overheden worden opgeroepen om duurzamer in te kopen. Duurzaam inkopen staat sinds enkele jaren hoog op de Europese agenda. 

Door:

Pierre Kas en Femke Salverda, Europa decentraal

Bronnen:

Commission invests over €220 million in green and low-carbon projects in Member States, Europese Commissie
LIFE-programma, Europese Commissie

Meer informatie:

Duurzaam inkopen, Europa decentraal