Europese Commissie lanceert WiFi4EU-portaalsite: eerste call opent 15 mei 2018

De Europese Commissie heeft vandaag (20 maart 2018) de langverwachte WiFi4EU-portaalsite gelanceerd. De Commissie gaat via WiFi4EU apparatuur- en installatiekosten van wifi-hotspots in Europese gemeenten financieren. Gemeenten en verenigingen van gemeenten kunnen zich via de portaalsite inschrijven. De eerste oproep tot het indienen van een voorstel (‘call’) wordt op 15 mei 2018 opengesteld.

WiFi4EU

Met WiFi4EU faciliteert de Commissie de aanleg van gratis wifi in Europese gemeenten. Daarvoor is in totaal € 120 miljoen beschikbaar in de periode 2017-2020. Met het oog op de bevordering van digitale inclusie moet WiFi4EU het aanbod van gratis lokale draadloze connectiviteit doelgericht ondersteunen. Aanbod van gratis wifi in openbare lokale buitenruimten hoort daar ook bij. Het WiFi4EU-initiatief werd eind 2016 aangekondigd. Nederlandse gemeenten die overwegen om gratis wifi aan te bieden, moeten via de nieuwe WiFi4EU-portaalsite een aanvraag indienen.

Voor wie is WiFi4EU?

WiFi4EU is bedoeld voor overheidsinstanties uit de EU-lidstaten en IJsland en Noorwegen. De eerste call is echter alleen bestemd voor gemeenten en verenigingen van gemeenten, die namens gemeenten (afzonderlijke) aanvragen kunnen indienen. Uit de lijst van entiteiten die een aanvraag mogen indienen blijkt dat dit in Nederland de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en openbare lichamen in de zin van de Wet gemeenschappelijke regelingen zijn.

Hoe kan een gemeente WiFi4EU-subsidie aanvragen?

Gemeenten kunnen zich, in afwachting van de eerste call, nu al via het inschrijvingsformulier op de WiFi4EU-portaalsite inschrijven. Daarvoor is een EU Login-account nodig. Omdat ook dienstverleners zich op de portaalsite kunnen registreren en kunnen aangeven waar zij hun diensten aanbieden, zal er een lijst beschikbaar komen die gemeenten kunnen raadplegen bij het uitschrijven van opdrachten. Zodra de eerste call is geplaatst, op 15 mei 2018, moeten gemeenten hun daadwerkelijke aanvraag indienen door op een daartoe bestemde knop te klikken.

De Commissie heeft eerder aangegeven dat aanvragen zullen worden behandeld volgens het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-principe. In deze praktijkvraag van Europa decentraal leest u meer over het WiFi4EU-vouchersysteem.

Door:

Chris Koedooder, Europa decentraal

Bronnen:

WiFi4EU-portaalsite, Europese Commissie
WiFi4EU – Vragen en antwoorden (update 19 maart 2018), Europese Commissie

Meer informatie:

Digitale interne markt strategie, Europa decentraal
Hoe werkt het WiFi4EU-vouchersysteem? Praktijkvraag Europa decentraal
Eerste calls WiFi4EU gaan open: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, nieuwsbericht Europa decentraal
WiFi4EU, Europese Commissie