Europese Commissie moedigt gratis kraanwater in de horeca aan

2 februari 2018

De Europese Commissie heeft een herziening van de Drinkwaterrichtlijn uit 1998 aangekondigd. De herziening is onder meer een antwoord op het burgerinitiatief Right2Water uit 2012 waarin Europese burgers de Europese Unie opriepen te zorgen dat er toegang tot schoon drinkwater is voor alle burgers in de EU-lidstaten.

Right2Water burgerinitiatief

Het Right2Water initiatief is een Europees Burgerinitiatief (EIB) dat in 2012 is opgezet. Ze vragen de Europese Commissie om bindende doelen te stellen voor alle lidstaten om 100% dekking in Europa te realiseren voor toegang tot schoon drinkwater. Het initiatief is uiteindelijk door meer dan 1,8 miljoen Europese burgers ondertekend. De Europese Commissie heeft een herziening van de drinkwaterrichtlijn uit 1998 aangekondigd. De herziening is onder meer een antwoord op het burgerinitiatief Right2Water uit 2012 waarin Europese burgers de Europese Unie opriepen te zorgen dat er toegang tot schoon drinkwater is voor alle burgers in de EU-lidstaten.

Herziening drinkwaterrichtlijn

De herziening van de drinkwaterrichtlijn door de Commissie is een rechtstreekse reactie op het Right2Water burgerinitiatief. De Commissie heeft op 1 februari voorgesteld een nieuw artikel toe te voegen aan de richtlijn. In dit artikel staat dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat er op openbare plaatsen, zowel binnen als buiten, gratis drinkbaar water ter beschikking is. Daarnaast worden de veiligheidsnormen voor kraanwater strenger zodat men meer kraanwater gaat gebruiken. Een van de manieren hoe de Commissie dit wil bewerkstelligen is door de horeca aan te moedigen kraanwater aan te bieden.

Presentatie Commissievoorstel

Eerste vicevoorzitter Timmermans van de Europese Commissie en Eurocommissaris Vella presenteerden het voorstel voor de herziening van de Drinkwaterrichtlijn. Het belang van dit voorstel moet niet worden onderschat volgens vicevoorzitter Timmermans “naar schatting hebben 23 miljoen Europeanen geen toegang tot openbare en schone watersystemen”.

Daarnaast haalde Timmermans ook aan dat een betere kwaliteit van drinkwater kan zorgen dat het gebruik van plastic flessen daalt met 17%. Volgens berekeningen van de Commissie kunnen consumenten 600 miljoen euro per jaar besparen door kraanwater te drinken in plaats van flessen water te kopen. Kraanwater kost namelijk maar 0.2 cent per liter.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Safer drinking water for all Europeans, persbericht Europese Commissie
Speech First Vice-President Timmermans and Commissioner Vella at the Press Conference on the Revision of the EU Drinking Water Directive, persbericht Europese Commissie