Europese Commissie presenteert Stedelijke Wateratlas

8 mei 2017Milieu

Op 27 april 2017 heeft de Europese Commissie voor het eerst de Stedelijke Wateratlas gepubliceerd. Deze atlas toont hoe verschillende manieren van waterbeheer, en factoren zoals afvalmanagement, klimaatverandering en zelfs voedselvoorkeuren, invloed hebben op de lange termijn duurzaamheid van watergebruik in Europese steden. Amsterdam scoort het hoogste cijfer in de Blue City Index.

Factsheets

Deze nieuwe atlas illustreert de rol van water in Europese steden en informeert zowel burgers als lokale overheden en experts over goede praktijkvoorbeelden. Ook toont het innovatieve ontwikkelingen en technologieën die bijdragen aan efficiënt en duurzaam watergebruik. De Stedelijke Wateratlas omvat een veertigtal gedetailleerde factsheets waarin de staat van waterbeheer wordt uitgelicht. Deze publicatie is een resultaat van het BlueSCities project, dat wordt gefinancierd door Horizon2020.

Amsterdam

Van de onderzochte steden scoort Amsterdam, met een 8,3,  het beste in de Blue City Index. De gemeente besteedt veel aandacht aan kwaliteit van leven en heeft een ambitieus klimaat- en energieprogramma. Amsterdam heeft altijd een voortrekkersrol op zich genomen op het gebied van nationaal en internationaal waterbeheer, en is sterk in afvalwaterbehandeling en aanpassing aan klimaatverandering. Een mogelijk punt van verbetering voor Amsterdam is afvalproductie.

Blauwdruk

De atlas presenteert een blauwdruk voor elke onderzochte Europese stad. Dit is een samengestelde index van zo’n 25 indicatoren, ontwikkeld door onderzoekers Kees van Leeuwen en Stef Koop van het KWR watercycle onderzoeksinstituut. Deze informatie is van belang bij het identificeren van prioriteiten voor verdere actie en investeringen, en voor het in beeld brengen van sterktes en zwaktes. Volgens Koop zijn Nederlandse gemeenten vooral sterk in het terugwinnen van nutriënten en energie uit afvalwater.

Nieuwe aanpak

De Stedelijke Wateratlas biedt een grote hoeveelheid informatie over best practices, praktijkoplossingen en vernieuwende ontwikkelingen die ingezet kan worden om experts en stadsambtenaren te inspireren. Het probeert bovendien om het waterbewustzijn van mensen te vergroten. De kennis over water wordt in deze atlas op een toegankelijke manier gepresenteerd, onder meer door het werk van wetenschappers, artiesten, politici en gemeentelijke belanghebbenden te combineren met dat van schoolkinderen en leraren.

Smart Cities

De publicatie heeft volgens Stef Koop nog een ander prominent doel; “wij willen er aan bijdragen dat water hoger op de agenda van de EU komt te staan. Water wordt de uitdaging van de toekomst. Steden zijn genoodzaakt om op een slimme en circulaire manier water, energie, afval, transport en ICT te combineren om zo echte ‘smart cities’ te worden. Dit moet een speerpunt worden in het Europese Smart Cities programma.”

Door:

Ilse Buijs, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Nieuwsbericht, Europese Commissie
Nieuwsbericht, H2O waternetwerk
Stedelijke Wateratlas, Europese Commissie