Europese Commissie publiceert praktijkvoorbeelden online-aanbestedingssystemen

12 april 2013Aanbesteden

De Europese Commissie heeft op 9 april het ‘Golden Book of e-Procurement Good Practices’ gepubliceerd. Hierin worden de goede praktijkvoorbeelden van bestaande online-aanbestedingssystemen genoemd. Per 1 april zijn Nederlandse (decentrale) overheden verplicht om via TenderNed – het Nederlandse online-aanbestedingssysteem – aankondigingen van aanbestedingen te publiceren.

Veel verschillen tussen systemen in Europa

In Europa bestaan ongeveer 300 verschillende online-aanbestedingssystemen. Niet alle systemen zijn even toegankelijk voor buitenlandse gebruikers. De Commissie heeft daarom een rapport gepubliceerd waarin de goede en slechte praktijkvoorbeelden van 30 online-aanbestedingssystemen zijn geïdentificeerd en geanalyseerd. De Commissie beoogt hiermee de grensoverschrijdende compatibiliteit en onoverzichtelijke interfaces van de systemen te verbeteren.

TenderNed

Per 1 april is de nieuwe aanbestedingswet in werking getreden. Nederlandse overheden worden hierin verplicht al hun aanbestedingen te publiceren via – het Nederlandse online-aanbestedingssysteem – TenderNed. Voor overheden en ondernemingen is het hiermee mogelijk om de aanbestedingsprocedure digitaal te doorlopen. Indien de aanbestedende dienst hiervoor kiest dan publiceren niet alleen zij hun aankondigingen, rectificaties en gunningen via TenderNed, maar kunnen ook ondernemingen hun bedrijfsgegevens, bewijsstukken en offertes via TenderNed indienen.

Door:

Karin van den Brand en Ronald Heuts, Europa decentraal

Bron:

Golden Book of e-Procurement Good Practices, 9 april 2013, Europese Commissie.

Meer informatie:

Praktijkvoorbeelden uit het ‘Golden Book of e-Procurements Good Practices’
Aanbestedingen
E-Aanbesteden, Aanbestedingen
Aankondigen en bekendmaken, Aanbestedingen