Europese Commissie verlengt de glyfosaat licentie met 18 maanden

4 juli 2016Milieu

De Europese Commissie heeft de licentie voor de substantie glyfosaat met 18 maanden verlengd. Nadat EU-lidstaten het meermaals niet eens konden worden over een goedkeuring voor glyfosaat, de werkzame stof in ’s wereld meest gebruikte bestrijdingsmiddel Roundup, nam de Commissie het heft in eigen handen. De verlengde toelating gaat per 1 juli 2016 in.

Geen gekwalificeerde meerderheid EU-lidstaten

Vertegenwoordigers van de EU lidstaten kwamen in juni herhaaldelijk bijeen om te beslissen over een verlenging van de licentie voor glyfosaat. De geldende Europese autorisatie liep op 1 juli 2016 af. Tijdens stemmingen in juni waren onvoldoende lidstaten voor het voorstel van de Commissie om de licentie met 18 maanden te verlengen. Er werd geen gekwalificeerde meerderheid bereikt, Nederland stemde vóór het voorstel. Het was daarom aan de Commissie om een beslissing te nemen.

18 maanden

Eurocommissaris Andriukaitis maakte op 28 juni jl. bekend dat de licentie per 1 juli 2016 met 18 maanden wordt verlengd. Lidstaten mogen producten die glyfosaat bevatten nu tot het einde van 2017 (blijven) toestaan. Er zijn veel zorgen en onduidelijkheid over de schadelijkheid van het gebruik van glyfosaat voor de volksgezondheid en de biodiversiteit in de EU. Uiterlijk in december 2017 zal het Europees Chemieagentschap (ECHA) een advies uitbrengen. Op basis hiervan zal de discussie over het toestaan van glyfosaat opnieuw gevoerd gaan worden.

Duurzame gewasbescherming

Het nieuws over de verlengde goedkeuring komt in de week waarin de EU landbouwministers hun steun hebben uitgesproken voor een implementatieplan dat de verduurzaming van gewasbescherming moet versnellen.  Dat plan, ingebracht onder Nederlands voorzitterschap, moet het aanbod en gebruik van laag-risico middelen en andere alternatieven in de EU vergroten en daarmee duurzame gewasbescherming bevorderen.

Door:

Ilse Buijs, Huis van de Nederlandse provincies

Bronnen:

Last minute extension for glyphosate licence confirmed by commissioner, nieuwsbericht ENDS Europe
Commission prolongs glyphosate licence by 18 months, nieuwsbericht EurActiv

Meer informatie:

Gewasbescherming, Europa decentraal