Europese Investeringsbank stelt € 350 miljoen beschikbaar voor MKB in Benelux

27 maart 2017

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft € 350 miljoen beschikbaar gesteld voor investeringen in kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland, België en Luxemburg. Voor ondernemers in de Benelux betekent de betrokkenheid van de EIB dat zij profiteren van een lager rentetarief. Als deel van de overeenkomst verdubbelt ING het bedrag aan MKB-leningen. Hiermee komt de totale kredietinjectie voor de sector neer op € 700 miljoen.

EIB

Pim van Ballekom, vicepresident van de Europese Investeringsbank en verantwoordelijk voor de kredietverlening in de Benelux, stelt dat het “van groot belang is dat kleine ondernemingen in heel Europa toegang hebben tot middelen waarmee zij hun investeringen kunnen financieren en groei kunnen bewerkstelligen.” Ondanks het feit dat de Europese economie groeit, blijft toegang tot krediet vaak een obstakel voor het MKB.

Financiering

Met de door de EIB ondersteunde financiering kunnen de investeringskosten van afzonderlijke ondernemingen voor 100% worden gedekt, tot een maximum van € 12,5 miljoen per project. Het nieuwe financieringsprogramma wordt in maart 2017 opengesteld. Deze pan-Benelux-faciliteit staat voor 50% ter beschikking van Nederlandse bedrijven in de vorm van leningen en leases, de overige 50% is bestemd voor België en Luxemburg.

Samenwerking

De leningsfaciliteit is ondertekend door de EIB in samenwerking met ING. “Door als EIB leningen uit te zetten, profiteert het MKB mee van onze uitstekende kredietpositie. Samen met partnerbanken zoals de ING geven we ons AAA-voordeel door. Onder meer via het verschaffen van goedkopere en langer lopende leningen. Dit is een van de manieren waarop de EIB samen met de lokale financiële sector het MKB een helpende hand biedt,” aldus Van Ballekom.

EIB in Nederland

De EIB-financiering in Nederland bedroeg € 2,6 miljard in 2016. Hiervan kwam 38% ten goede aan het Nederlandse MKB en nog eens 30% ging naar infrastructuur. Milieuprojecten waren goed voor 20% van de totale kredieten en de overige 12% ging naar innovatie. De EIB heeft in de afgelopen vijf jaar (2012-2016) meer dan € 9,4 miljard in Nederland geïnvesteerd.

EIB-steun aanvragen

Voor projecten van meer dan € 25 miljoen kan men rechtstreeks contact opnemen met het hoofdkantoor van de EIB, of het kantoor in Amsterdam. Voor kleinere projecten, meestal minder dan € 25 miljoen, neemt men contact op met lokale partners.

Bron:

Persbericht, Europese Investeringsbank
Europese Investeringsbank in Nederland, EIB.org

Door:

Ilse Buijs, Huis van de Nederlandse Provincies