Europese regeringsleiders constateren onvoldoende vooruitgang Brexit-onderhandelingen

23 oktober 2017Brexit

Volgens de Europese Raad is er nog niet voldoende voortgang in de Brexit-onderhandelingen om al te onderhandelen over de handelsrelatie na Brexit en mogelijke overgangsregelingen. Dit was de uitkomst van een tweedaagse Europese top in Brussel afgelopen vrijdag 20 oktober. Mogelijk wordt er tijdens de volgende bijeenkomst van de Europese Raad in december wel groen licht gegeven voor de volgende fase van de onderhandelingen.

Vijfde ronde Brexit-onderhandelingen

Er hebben tot nu toe vijf Brexit-onderhandelingsrondes plaatsgevonden. Uit de vierde onderhandelingsronde bleek dat EU-onderhandelaar Michel Barnier nog geen significante vooruitgang zag in de Brexit-onderhandelingen. Vervolgens bleek uit vijfde onderhandelingsronde dat de onderhandelingen tussen de EU en het VK over een vertrekregeling in een impasse waren beland. Op drie belangrijke dossiers lukt het de partijen vooralsnog niet om tot overeenstemming te komen. De financiële afwikkeling van het Britse vertrek uit de EU is nog steeds het grootste struikelblok. Op dat punt werd, ondanks een verklaring van de Britse regering, wederom geen vooruitgang geboekt.

Tweede fase van de Brexit-onderhandelingen

Tijdens de Europese Raad van afgelopen vrijdag constateerden de 27 regeringsleiders dat er vooralsnog onvoldoende vooruitgang is geboekt om over te gaan naar de tweede fase van de onderhandelingen. Dat was een stap die de Britse regering graag had gemaakt. De Europese Raad gaf aan ingenomen te zijn met de vorderingen die zijn gemaakt op het gebied van de rechten van burgers. Ook werd er vastgesteld dat er met betrekking tot Ierland ‘enige vooruitgang’ is geboekt. Ten slotte concludeerde de Europese Raad dat het VK nog geen krachtige en concrete toezegging heeft gedaan om alle financiële verplichtingen die tijdens het EU-lidmaatschap zijn aangegaan na te komen.

Toekomstige betrekkingen met het VK

In december zal de Europese Raad opnieuw bekijken of er op de bovengenoemde drie punten wel voldoende vooruitgang is gemaakt om over te gaan naar de tweede fase van de onderhandelingen. Pas dan zullen de 27 regeringsleiders aanvullende richtsnoeren vaststellen met betrekking tot het kader voor de toekomstige betrekkingen met het VK en mogelijke overgangsregelingen. De Europese Raad verklaarde daarom dat de Raad en EU-onderhandelaar Barnier al wel zullen beginnen met voorbereidende besprekingen voor de tweede onderhandelingsfase.

Door:

Fenna Eerenberg en Chris Koedooder, Europa decentraal

Bron:

Conclusies – Bijeenkomst van de Europese Raad (art. 50) van 20 oktober 2017, Europese Raad

Meer informatie:

Brexit-loket, Europa decentraal
Brexit, dossier Europa decentraal
EU ziet stap naar volgende fase Brexit-onderhandelingen voorlopig niet, nieuwsbericht Europa decentraal
Europese leiders over Brexit-onderhandelingen: geen paniek, dat komt in december pas, nieuwsbericht de Volkskrant