Europarlementariërs brengen bezoek aan Nederland
Acht Europarlementariërs van de Commissie voor Regionale Ontwikkeling brachten op 18, 19 en 20 maart een bezoek aan de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. De Europarlementariërs kregen te zien hoe de regionale EU fondsen worden besteed in de drie provincies.
De delegatie, bestaande uit 25 personen, startte het bezoek genaamd ‘Regional Smart Specialisation and European cooperation in practice’ in Zuid-Holland. De acht aanwezige Europarlementariërs komen uit Bulgarije, Hongarije, Griekenland, Italië, Frankrijk, Portugal en Nederland.
Vraaggestuurde aanpak
Management Autoriteit voor het Operationeel Programma Kansen voor West, Maarten Stuijvenberg liet weten dat tijdens de nieuwe programmaperiode (2014-2020) een meer vraaggestuurde aanpak wordt doorgezet, waarbij niet de overheden of Management Autoriteit bepalen wat moet worden gedaan, maar de behoeften van de projectaanvragers bepalend zijn.
Sleutel tot succes
Rogier van der Sande, voorzitter van het Comité van Toezicht van Kansen voor West, noemde het bezoek een succes: “Het is erg fijn om vanuit Europa te horen dat Zuid-Holland op verschillende vlakken een schoolvoorbeeld is van succesvolle uitvoering van regionaal beleid. Samenwerking tussen overheden, bedrijven en universiteiten, de zogenoemde triple helix samenwerking, blijft de sleutel tot succes!”
Voorbeeldfunctie
Een voorbeeld van de triple helix samenwerking kregen de Europarlementariërs te zien tijdens hun bezoek aan Yes!Delft, een hightech ondernemerscentrum dat dient als incubator voor innovatieve start-ups. Mede-initiatiefnemer en Europarlementariër Lambert van Nistelrooij : ”Top-kennis van Delft met beginnend ondernemerschap is toonaangevend en een voorbeeld voor de aanpak die Europa moet volgen. Dit is een goed voorbeeld voor Oost-Europa en we moeten zorgen dat dit soort voorbeelden aan elkaar worden gekoppeld.”
Maken van keuze’s
Tijdens het bezoek aan Bioprocess Pilot Facilitator (BPF) in Delft werd het belang van interregionale samenwerking en informatie-uitwisseling met andere BIO clusters voor Europa benadrukt. Directeur Hans van Leeuwen wees de Europese delegatie op de noodzaak tot concentratie van kennis en het maken van scherpere keuzes: ”Ieder land wil nu z’n eigen biotechnologie ontwikkelen, maar 28 of 29 pilots in Europa zal niet werken; de specifieke kennis zal te versnipperd zijn.”
Aandringen op simplificatie
Ook in Zeeland kregen de Europarlementariërs een aantal adviezen mee. Lia Voermans, directeur van Strategic Board Delta Region, gaf de Europarlementariërs een manifest mee waarin een aantal strategische wensen van de regio is geformuleerd. Zo vroeg zij de leden om bij de Commissie voor Regionale Ontwikkeling (REGI) aan te dringen op simplificatie van de regels van de fondsen. Daarnaast drukte zij de leden op het hart industrieën niet uit te sluiten van EU financieringsmogelijkheden.
Kaart uit Zeeland
Aan het eind van het programma in Zeeland nodigde de Zeeuwse Commissaris van de Koning Han Polman de leden uit om een ansichtkaart te versturen naar hun naasten in heel Europa. “Op die manier laten jullie niet alleen zien dat jullie in Zeeland zijn geweest maar tonen wij ook aan hoe Zeeland verbonden is met de rest van Europa”. De Parlementariërs gingen allemaal in op deze uitnodiging en leverden de geschreven ansichtkaarten in. Voorzitter van de Commissie voor Regionale Ontwikkeling (REGI) Iskra Mihaylova besloot met de woorden “als u ooit iets van Europa wilt, dan weet u dat u vrienden heeft in de REGI Commissie”.
Resultaten van Europees beleid proeven
Het bezoek zette zich voort in Yrseke, mossel- en oestercentrum van Europa. Tijdens de rondleiding van Jaap Broodman kregen de leden inzicht in het groeiproces van oesters en mosselen. De Griekse Europarlementariër Maria Spyraki vroeg zich af of de kennis uit Yrseke makkelijk exporteerbaar is naar andere landen.
Het bezoek werd afgesloten in de De Oesterij, een oester en mossel proefcentrum. Het centrum heeft bij de oprichting steun gehad van de Europese Unie. In aanwezigheid van wethouder de Kunder konden de Europarlementariërs de resultaten van Europees beleid “proeven”.
Brainport
Op donderdagavond kregen de Europarlementariërs een rondleiding op de High Tech Campus in Eindhoven. Er volgde aansluitend een werkdiner met Commissaris van de Koning Wim van de Donk als gastheer. Tijdens het diner gaf Imke Carsouw, de managing director brainport development, een presentatie over Brainport Development. De Europarlementariërs werden geïnformeerd over het innovatieve karakter van de brainport regio en de successen die al zijn geboekt. Carsouw benadrukte dat ze veel profijt hebben gehad van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Uitdagingen van Brabant
De Brabantse statenleden Marijke Tsoutanis (VVD) en Veerle Sleegers (SP) gaven de Europarlementariërs een manifest mee waarmee ze de aandacht willen vestigen op de uitdagingen van Brabant op het gebied van de intensieve veehouderij en agrofoodsector. Het programma werd afgesloten op vrijdagochtend bij de Automotive Campus in Helmond. Hier werd dieper ingegaan op het concept smart mobility.
Door:
Milos Labovic, Alexander van den Bosch en Roxanne Koenis, Huis van de Nederlandse Provincies
Bron:
Artikel Europees Parlement ziet Zuid-Holland als schoolvoorbeeld, Provincie Zuid-Holland