Thema Europese Week van Regio’s en Steden 2017 bekend

23 januari 2017

Op donderdag 19 januari ’17 presenteerden de Europese Commissie en het Comité van de Regio’s de plannen voor de 15e Europese Week van Regio’s en Steden. Deze vindt plaats van 9 t/m 12 oktober 2017 in Brussel. Het thema voor dit jaar: regio’s en steden werken aan een betere toekomst.

Cohesiebeleid

De plannen voor het EU meerjarig financieel kader (MFK) vanaf 2020 en de ontwikkelingen op gebied van Europees cohesiebeleid nemen een centrale plaats in tijdens deze Europese week. Marc Lemaître, DG Regionaal beleid bij de Europese Commissie, benadrukte in zijn presentatie het belang van gezamenlijk aantonen dat cohesiebeleid onderdeel is van de oplossing bij aanpak van diverse Europese uitdagingen. Cohesiebeleid vormt een belangrijke basis voor Europese solidariteit.

Subthema’s

Naast dit hoofdthema zijn er drie subthema’s benoemd.

  1. bouwen van veerkrachtige en slimmere regio’s en steden;
  2. regio’s en steden als aanjagers van verandering;
  3. delen van kennis om resultaten te boeken.

Uitgebreide informatie over deze subthema’s vindt u hier.

Planning 2017

De structuur van de 2017 Europese week ziet er als volgt uit. Op 9 oktober vindt de openingssessie in het Europees Parlement en de persconferentie van het Comité van de Regio’s plaats. Op 10 oktober worden de RegioStars awards uitgereikt. En van 10 t/m 12 oktober vinden de workshops, debatten, interactieve sessies en side events plaats op diverse locaties in Brussel.

Open Days

In 2017 wordt de Europese Week van Regio’s en Steden (voorheen Open Days) voor de 15e keer georganiseerd. Dit jaar vindt de Europese week net voor de publicatie van het cohesieverslag en de presentatie van de Commissie plannen voor het EU meerjarig financieel kader 2020-2026 plaats. Het evenement is daarom een ideaal platform voor de presentatie van standpunten van regio’s en steden over het budget en bijbehorende wetsvoorstellen betreffende cohesiebeleid en plattelandsontwikkeling.

Inschrijven

Wilt u als regio of stad deelnemen aan deze 15e Europese Week? U kunt zich tot 31 maart 2017 aanmelden als event partner via deze link. Meer informatie over de regels van deelname en tijdlijn vindt u in deze gids. Registreren voor deelname aan de workshops en evenementen kan vanaf juli 2017.

Door:

Ilse Buijs, Huis van de Nederlandse provincies

Bron:

Europese Week van Regio’s en Steden 2017