Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Urbact-methode: Urbact IV-infosessie

31 januari @ 13:00 15:00

De Urbact-oproep voor Action Planning Networks is open vanaf 9 januari. Op 31 januari 2023 organiseert NUP Nederland van 13.00 tot 15.00 uur een informatiesessie over de Urbact-methode voor steden die nog niet bekend zijn met Urbact.

Op 24 januari is er een infosessie specifiek over de Urbact call voor Action Planning Networks.

Urbact IV

De nieuwe programmaperiode voor Urbact IV (2021-2027) is vastgesteld. Met Urbact IV komen gedurende de programmaperiode 2021-2027 nieuwe calls voor Action Planning Networks (APN), Transfer Networks (TN), en Innovation Transfer Mechanisms (ITM). De eerste call voor APNs is open van 9 januari 2023 tot 31 maart 2023. Het Nationaal Urbact Punt (NUP) Nederland praat u bij over wat een APN precies inhoudt en hoe de Urbact-methode in elkaar steekt.

Wat gaan we doen? 

Voor nieuwe steden die deel willen nemen aan een APN organiseert Platform31 (NUP Nederland) een online bijeenkomst over de Urbact-methode. Aan de orde komt wat er binnen deze methode van steden wordt verwacht en hoe steden de methode in kunnen zetten om hun lokale ambities uit te voeren.

Voor wie?

Gemeentelijke (beleids)medewerkers die zich bezighouden met duurzame geïntegreerde stedelijke ontwikkeling en nog niet eerder in een Urbact-project hebben meegedaan. Daarnaast zijn andere betrokken partners ook welkom, zoals woningcorporaties, provincies en waterschappen.

Voortvarend aan de slag

Met de Urbact Partner Search Tool kunnen steden ideeën indienen en partners vinden voor hun ideevoorstel. De eerste ideeën zijn reeds in de tool te vinden. Steden kunnen de tool ook gebruiken om aan te sluiten bij een bestaand voorstel voor een Action Planning Network. Wilt u alvast aan de slag met het vinden van partners of een bestaand netwerk? Neem een kijkje op: https://urbact.eu/partnersearchtool.

Wat is Urbact?

Sinds 2003 bevordert het Europese territoriale coöperatieprogramma Urbact duurzame geïntegreerde stedelijke ontwikkeling. Europese steden kampen met gemeenschappelijke stedelijke beleidsuitdagingen maar de manieren hoe steden die uitdagingen te lijf gaan zijn divers. Door op Europees niveau te netwerken, van elkaars ervaringen te leren, lessen te trekken en goede werkwijzen te identificeren kan stedelijk beleid verbeterd worden.

De Urbact-methode is actiegericht en mikt op een integrale aanpak via transnationale uitwisseling en een participatieve methode die ook de lokale stakeholders betrekt. 9 januari 2023 is er weer een call voor Action Planning Networks, een stedennetwerk (8-10 partners) dat de steden ondersteunt bij het ontwikkelen van integrale strategieën of actieplannen om specifieke beleidsuitdagingen aan te gaan. Uw gemeente kan partner of lead partner worden van een Action Planning Network. Hieronder ziet u waarom deelname aan een Urbact-netwerk gunstig is voor uw gemeente:

  • Financiële ondersteuning en directe resultaten voor het stedelijke beleidsvraagstuk dat speelt binnen uw gemeente.
  • Deelname aan een Urbact-netwerk vergroot de kans op toewijzing van andere Europese fondsen.
  • Dankzij betrokkenheid bij Urbact verwerft u toegang tot een Europees netwerk van collega’s die gemeenschappelijk stedelijke problematiek oplossen.
  • Deelname aan een Urbact-netwerk laat zien dat uw stad een probleem de erkenning geeft die het misschien nog niet voldoende krijgt. Hiermee toont de stad aan dat het serieus wordt opgepakt. Dit leidt doorgaans tot verhoogde betrokkenheid van de lokale stakeholders en bevolking.
  • Deelname aan een Urbact-netwerk zet uw stad Europees op de kaart. Het laat zien dat uw stad verder kijkt en reikt dan uitsluitend binnen de figuurlijke stadsmuren.
  • De resultaten van een stedennetwerk en de opgebouwde praktische vaardigheden en kennis komen ten goede van uw stad (ook voor andere projecten) en dragen bij aan de opbouw van Europese kennis die Europees beleid beïnvloedt.