Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Urbact IV-infomiddag

24 januari @ 14:00 16:30

De Urbact-oproep voor Action Planning Networks opent op 9 januari 2023. Op 24 januari organiseert Platform31 (NUP Nederland) een informatiemiddag over deze call.

Urbact IV

Sinds 2003 bevordert het Europese territoriale coöperatieprogramma Urbact duurzame geïntegreerde stedelijke ontwikkeling. Met Urbact IV komen gedurende de programmaperiode 2021-2027 nieuwe calls voor Action Planning Networks (APN), Transfer Networks (TN), en Innovation Transfer Mechanisms (ITM). De eerste call voor APNs is open van 9 januari tot 31 maart 2023. Het Nationaal Urbact Punt (NUP) Nederland praat u bij over deze call.

Wat gaan we doen? 

We gaan in op de indieningsprocedure, de opzet van een Action Planning Network en de planning daarvan. Ook besteden we aandacht aan het zoeken en vinden van partners en hoe het NUP daarbij kan helpen.

De bijeenkomst zal worden georganiseerd bij Platform31 in Den Haag (boven het Centraal Station). Om 16.30 sluiten we af met een borrel. Online deelname is ook mogelijk.

Voor wie?

Gemeentelijke (beleids)medewerkers die zich bezighouden duurzame geïntegreerde stedelijke ontwikkeling en geïnteresseerd zijn in wat samenwerken met andere Europese steden kan betekenen. Daarnaast zijn andere partners die hierbij betrokken zijn ook welkom, zoals woningcorporaties, provincies en waterschappen.

Voortvarend aan de slag

Met de Urbact Partner Search Tool kunnen steden ideeën indienen en partners vinden voor hun ideevoorstel. De eerste ideeën zijn al in de tool te vinden. Steden kunnen de tool ook gebruiken om aan te sluiten bij een bestaand voorstel voor een Action Planning Network. Wilt u alvast aan de slag met het vinden van partners of een bestaand netwerk? Neem een kijkje op: https://urbact.eu/partnersearchtool.

Wat is Urbact?

Sinds 2003 bevordert het Europese territoriale coöperatieprogramma Urbact duurzame geïntegreerde stedelijke ontwikkeling. Europese steden kampen met gemeenschappelijke stedelijke beleidsuitdagingen maar de manieren hoe steden die uitdagingen te lijf gaan zijn divers. Door op Europees niveau te netwerken, van elkaars ervaringen te leren, lessen te trekken en goede werkwijzen te identificeren kan stedelijk beleid verbeterd worden.

De Urbact-methode is actiegericht en mikt op een integrale aanpak via transnationale uitwisseling en een participatieve methode die ook de lokale stakeholders betrekt. 9 januari 2023 is er weer een call voor Action Planning Networks, een stedennetwerk (8-10 partners) dat de steden ondersteunt bij het ontwikkelen van integrale strategieën of actieplannen om specifieke beleidsuitdagingen aan te gaan. Uw gemeente kan partner of lead partner worden van een Action Planning Network. Hieronder ziet u waarom deelname aan een Urbact-netwerk gunstig is voor uw gemeente:

  • Financiële ondersteuning en directe resultaten voor het stedelijke beleidsvraagstuk dat speelt binnen uw gemeente.
  • Deelname aan een Urbact-netwerk vergroot de kans op toewijzing van andere Europese fondsen.
  • Dankzij betrokkenheid bij Urbact verwerft u toegang tot een Europees netwerk van collega’s die gemeenschappelijk stedelijke problematiek oplossen.
  • Deelname aan een Urbact-netwerk laat zien dat uw stad een probleem de erkenning geeft die het misschien nog niet voldoende krijgt. Hiermee toont de stad aan dat het serieus wordt opgepakt. Dit leidt doorgaans tot verhoogde betrokkenheid van de lokale stakeholders en bevolking.
  • Deelname aan een Urbact-netwerk zet uw stad Europees op de kaart. Het laat zien dat uw stad verder kijkt en reikt dan uitsluitend binnen de figuurlijke stadsmuren.
  • De resultaten van een stedennetwerk en de opgebouwde praktische vaardigheden en kennis komen ten goede van uw stad (ook voor andere projecten) en dragen bij aan de opbouw van Europese kennis die Europees beleid beïnvloedt.

Platform31

Den Haag en online