Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vaardigheden voorop: online evenement voor regio’s en steden rondom ‘Pact for skills’

14 oktober 2021 14:30 - 16:00

Het ‘Pact for Skills’ staat centraal op een evenement dat wordt georganiseerd door het Comité van Regio’s en de Europese Commissie. Samen organiseren zij op woensdag 14 oktober een online evenement, waarop  regionale en lokale sprekers de kans om hun stem te laten horen en daarmee andere partijen  aan te sporen om zich ook aan te sluiten bij het Pact for Skills. Dat is een initiatief van de Europese Commissie om  het  tekort aan vaardigheden bij werknemers aan te pakken.. Het evenement draagt de toepasselijke naam: ‘What can Regions and Cities do for up and reskilling with the Pact for Skills’ en heeft als doel de aanwezigen de kracht te laten zien van financiële en beleidsmatige samenwerking tussen regionale en lokale organisaties.

Het Europees ‘Pact for Skills’

Het Pact for Skills is in 2020 door de Europese Commissie geïntroduceerd en is een Europees samenwerkingsverband waarbinnen uiteenlopende partijen kennis en ervaringen kunnen delen over vaardigheden van werknemers. Werknemers die over de juiste vaardigheden beschikken zijn essentieel voor een voorspoedig economisch herstel na de Corona-pandemie en  voor de transitie naar een duurzame en digitale economie. Het initiatief is in het leven geroepen om tekorten aan werknemers met de juiste vaardigheden tegen te gaan. Het Pact for Skills legt de focus op het verbeteren van bestaande vaardigheden, het zogenoemde ‘upskilling’, en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, wat ook wel ‘reskilling’ wordt genoemd. Door zowel bestaande als nieuwe vaardigheden meer onder de aandacht te brengen, streeft het Pact for Skills onder andere naar een eerlijker en veerkrachtiger economisch herstel. Potentiële belanghebbenden voor dit initiatief zijn bijvoorbeeld decentrale overheden, onderwijsinstellingen, sociale partners, en natuurlijk bedrijven. Allen spelen een belangrijke rol binnen het Pact for Skills en kunnen aan het initiatief meedoen door zich ervoor te registreren.

Wat kunnen regio’s en steden doen om beter tegemoet te komen aan het Pact for Skills?

Het online evenement op 14 oktober is toegespitst op de rol van regio’s en steden bij het ontwikkelen van vaardigheden, is interactief en laat sprekers aan het woord vanuit zowel regio’s en steden die zich aan hebben gesloten bij het Pact for Skills. Deze vertegenwoordigers zullen hun ervaringen presenteren en delen, om daarmee andere belanghebbenden aan te sporen om zich ook aan te sluiten bij het initiatief. Er zal daarbij ook worden ingegaan op de (potentiële) rol die regio’s en steden kunnen spelen binnen het Pact for Skills. Decentrale overheden vallen uiteraard ook binnen deze categorie. Het evenement is tevens onderdeel van de European Week of Regions and Cities.

Het evenement vindt op 14 oktober online plaats. Registreren kan via deze link.