Finalisten European Green Capital 2017 bekend

13 april 2015Klimaat Milieu

Nijmegen en Den Bosch behoren tot de finalisten van de European Green Capital van 2017. De Nederlandse steden staan op de shortlist vanwege hun inspanningen voor milieu en duurzame economie en leefomgeving. De winnaar wordt op 18 juni 2015 bekendgemaakt in Bristol (European Green Capital 2015).

Sinds 2010 reikt de Europese Commissie jaarlijks de Green Capital Award uit. Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen en Bristol kregen al eerder de prestigieuze titel. Met de prijs wil de EU steden prijzen voor hun consequente inzet om het leefmilieu te verbeteren, en hoopt hiermee de uitwisseling van best practices te stimuleren.

Beoordeling

Een onafhankelijke jury bestaande uit internationale experts baseren hun oordeel op 12 indicatoren. Steden worden beoordeeld op hun omgang met stedelijke milieuproblematiek zoals luchtkwaliteit, en hoe ze zich inspannen voor het creëren van een duurzame leefomgeving. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar maatregelen op het gebied van water- en afvalmanagement, eco-innovatie, biodiversiteit, transport en duurzame werkgelegenheid.

Tweede nominatie

Nijmegen was in 2014 samen met Essen (Duitsland) en Umea (Zweden) ook al finalist voor de titel European Green Capital. De titel van European Green Capital 2016 ging toen naar Ljubljana (Slovenië).

Door:

Roxanne Koenis, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Artikel Green Capital Award 2017, Gemeente Nijmegen
Persbericht Essen, ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen and Umeå shortlisted for European Green Capital Award 2017, Europese Commissie

Meer informatie:

Achtergrondinformatie Green Capital Award 2017, Europese Commissie