Financiering actieplan circulaire economie bekendgemaakt

De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank hebben tijdens de conferentie Financing the Circular Economy op 10 december 2015 24 miljard euro voor het actieplan vrijgemaakt. Dit geld komt vanuit het Horizon 2020 budget.

Met het tekenen van een amendement transformeert Eurocommissaris Karmenu Vella het InnovFin programma van een fonds voor technologiebedrijven naar een fonds voor innovatie in recycling en afvalmanagement. InnovFin valt onder het Horizon 2020 programma: het EU-programma voor onderzoek en innovatie.

Ook het Europese Fonds voor Europese Investeringen (EFSI) kan worden aangewend voor financiering.

Belang voor MKB

Eurocommissaris Vella zei tijdens het ondertekenen van de overeenkomst: “Het is een prioriteit van deze Commissie om onze huidige economie om te vormen naar een circulaire economie. Wij willen deze transitie voor het MKB in Europa zo makkelijk mogelijk maken. ”

Actieplan circulaire economie

Op 2 december heeft de Europese Commissie het actieplan voor een circulaire economie gepresenteerd. Met het pakket wil de Commissie maatregelen introduceren om consumenten en bedrijven zuiniger te laten omspringen met grondstoffen, meer te recyclen en minder weg te gooien

Door:

Roxanne Koenis, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Artikel EC to redirect €24bn to circular economy, ENDS Europe
Persbericht EU opens up €24bn of existing finance to circular economy businesses in support of EU climate goals, EIB