Gebruik van Europese financiële instrumenten steeds meer in trek

19 februari 2018Regionaal beleid en fondsen

Meer dan 76.000 bedrijven worden gefinancierd met behulp van het Europese Structuur en Investeringsfonds (ESIF) door middel van financiële instrumenten, Eurocommissaris voor Regionaal Beleid Corina Creţu.

Europese Structuurfondsen en Investeringsfondsen

Er bestaan grote economische en sociale verschillen tussen de verschillende regio’s van de Europese Unie. Het regionaal beleid van de Europese Commissie richt zich op het verkleinen van deze verschillen. De EU ondersteunt dit beleid door middel van de ESI-fondsen. In totaal gaat het om vijf verschillende fondsen die elk toegespitst zijn op een bepaald onderwerp. Meer informatie over de structuur- en investeringsfondsen vindt u hier.

Nieuwe investeringsmiddelen

Normaliter investeren de ESI-fondsen door middel van reguliere subsidies. Maar het is een doelstelling van de Commissie Juncker om ook financiering met andere financiële instrumenten aan te jagen. Met financiële instrumenten worden onder andere leningen, garantstellingen of participatie in aandelenfondsen bedoeld. Hiermee hoopt de Commissie ook private investeerders aan te trekken die garant willen staan voor een deel van het risico.

Doelstelling

Nieuwe data van het Cohesie Open Data Platform tonen aan dat eind 2016 de helft van de doelstelling al was behaald. Tot dusver is er € 10.3 miljard besteed via financiële instrumenten, waarbij de meeste fondsen naar het ondersteunen van het MKB ging. De Commissie heeft zichzelf als doel gesteld om € 21 miljard te financieren met behulp van deze instrumenten. Deze manier van financieren is met name interessant voor innovatieve sectoren of sectoren die een hoge economische groei kennen. Twee jaar geleden gaf Jyrki Katainen, een vicepresident van de Commissie, al een interview waarin hij aangaf dat financiële instrumenten ook een belangrijke rol gaan spelen in het nieuwe meerjarig financieel kader (MFK). U kunt ons verslag van dat interview hier lezen.

Door:

Fabian Wondergem en Jos Pees, Europa decentraal

Bron:

Smarter use of EU resources: financial instruments in EU funds already halfway to target, Europese Commissie

Meer informatie:

Structuur- en investeringsfondsen, Europa decentraal
Europese subsidies Europaproof, Europa decentraal