Gemeente Zevenaar wint KoopWijsPrijs 2018

Afgelopen woensdag werd op het MVI Congres in Nijmegen de KoopWijsPrijs 2018 uitgereikt. Er waren vijf initiatieven genomineerd door een jury. Van deze vijf heeft de gemeente Zevenaar met haar circulaire fietspad de meeste stemmen opgehaald.

Wat is de KoopWijsPrijs?

De KoopWijsPrijs is een initiatief van de Rijksoverheid dat Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) stimuleert. De prijs wordt uitgereikt aan een inkoopproject dat vooruitstrevend is op dit gebied. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (ook wel duurzaam inkopen genoemd) betekent dat bij de inkoop van producten, diensten en werken, de effecten op mensen, de planeet, het milieu en de welvaart worden meegenomen. Dit was het tweede jaar dat de KoopWijsPrijs werd uitgereikt, en het plan is om dit jaarlijks te blijven doen.

Genomineerden

De genomineerden voor de prijs van dit jaar waren:

  • De gezamenlijke provinciale aanbesteding, die een tender voor impactvrije mobiele telefoons in de markt heeft gezet.
  • Gemeente Amsterdam, die de inkoop-, aanplant- en nazorgtaken van nieuwe bomen heeft gebundeld in een raamovereenkomst.
  • Gemeente Venlo, die een aanbesteding georganiseerd heeft voor een rotonde, waarbij de milieu-impact van de materialen wordt verminderd door gebruik te maken van duurzaam en herbruikbaar materiaal.
  • Provincie Noord-Brabant, die van de N272 tussen Been en Donk en Boxmeer een pilotproject heeft gemaakt voor een innovatieve biobased weg.
  • Gemeente Zevenaar, die de aanleg van een circulair fietspad heeft aanbesteed, waarbij gebruik is gemaakt van ‘grasfalt’ en ‘grasbeton’.

De winnaar

De gemeente Zevenaar heeft uiteindelijk de meeste stemmen gekregen en mocht de prijs in ontvangst nemen. Deze werd uitgereikt door Esther de Kleuver, directeur Duurzame Leefomgeving & Circulaire Economie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bij de ontwikkeling van het circulaire fietspad stonden drie zaken centraal. Allereerst was de technologische innovatie van belang. Er is namelijk gebruik gemaakt van grasfalt en grasbeton. Daarnaast waren het samenwerkingsproces en het vaststellen van de ambitie noemenswaardig. Ten slotte zijn er bij dit project veel financiële en organisatorische hobbels overwonnen. Het project van de gemeente Zevenaar is vernieuwend geweest door de innovatieve samenwerking met veel verschillende partijen en de inzet van een academisch onderbouwde multicriteria-analyse, dat ontwikkeld is aan de Radboud Universiteit.

De gemeente stelt dat ze door dit project veel geleerd heeft en weet hoe ze de volgende keer de lat nog hoger kan leggen. Zo kan ze een voorbeeld zijn binnen de gemeente, de provincie, en ook landelijk.

Bron:

KoopWijsPrijs 2018, PIANOo

Door:

Sharon Smedes, Europa decentraal

Meer informatie:

Duurzaam aanbesteden, Europa decentraal
Milieucriteria, Europa decentraal
Circulaire economie, Europa decentraal
Duurzaamheid, milieu en klimaat, Europa decentraal
Maatschappelijk aanbesteden, Europa decentraal
Maatschappelijk Verantwoord Inkopen – MVI, PIANOo